Van Impe zei tegen Guimard: Tu es un con

© Belga

Hoofdredacteur Jacques Sys vertelt elke dag een opmerkelijke anekdote uit de geschiedenis van de Tour de France.

Vandaag wordt het dak van de Tour bereikt en weinig renners die vroeger zo hartstochtelijk naar de bergen uitkeken als Lucien Van Impe, nog altijd de laatste Belgische Tourwinnaar. Maar tijdens zijn zegetocht in 1976 lag Van Impe constant overhoop met zijn sportdirecteur Cyrille Guimard. De ruzie barstte los toen Van Impe aan zijn ploegmaat René Dillen vroeg om een drinkbus bij zijn sportdirecteur op te halen.

Maar Guimard, die zich de grootste strateeg sinds Napoleon waande, weigerde die mee te geven. Waarop een woedende Van Impe, die in de gele trui reed, zich zelf tot bij Guimard liet afzakken? Op de nieuwe vraag om hem een drinkbus te geven, schudde die hautain met het hoofd. Waarop Van Impe zich niet meer kon beheersen en riep: tu es un con. Hij bleef net zo lang naast hem rijden tot hij die drinkbus kreeg.

’s Avonds in het hotel wilde Guimard dat Van Impe zich verontschuldigde. Toen die weigerde gaf hij de ploeg het bevel niet meer voor Van Impe te rijden. Uiteindelijk belde iemand naar de vrouw van Van Impe die meteen overkwam en hem uiteindelijk toch kon overhalen zich te excuseren.

Toen de Oost-Vlaming een dikke week later als winnaar van de Tour werd gehuldigd, vertelde Guimard onbewogen dat zijn kopman had gewonnen omdat hij, Guimard, de juiste tactiek had bepaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier