Vanendert: ‘Alles aan doen om in Spanje in topvorm te zijn’

© BELGA

Terwijl het Tourpeloton stilaan naar de Mont Ventoux en de Franse Alpen trekt, is de laatste Belgische winnaar van een bergetappe in de Ronde van Frankrijk dezer dagen in zijn eentje de Stelvio, de Gavia en andere Italiaanse reuzen aan het beklimmen.

Een pijnlijk contrast, al ervaart Jelle Vanendert zelf dat tijdens zijn hoogtestage in Livigno op een andere manier.

“Het is niet zo dat ik hier met pijn in het hart naar de Tour zit te kijken. Natuurlijk was ik er graag bij geweest, maar ik was al zo lang aan het sukkelen dat ik op een gegeven moment maar één ding wilde: weer gezond worden”, vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine.

Een parasiet in zijn ingewanden verplichtte de klimmer van Lotto-Belisol begin juni om forfait te geven voor de Tour.

“Ik mocht een tiental dagen mijn fiets niet aanraken. Daarna deed ik het een week rustig aan en sinds eind juni fiets ik weer intensiever. Mijn bloedwaarden blijven in orde, wat erop wijst dat de parasiet helemaal uit mijn lichaam is verdwenen. Ik voel mij ook veel beter. Hadden we eerder geweten wat er aan de hand was, zat ik nu gewoon in de Tour.”

Vuelta en WK

Vanendert is aan het opbouwen naar de Ronde van Spanje, die op 24 augustus van start gaat.

“In aanloop rijd ik de Ronde van Wallonië (vanaf 20 juli, nvdr) en de Ronde van Polen. Daar wil ik vooral het plezier terugvinden in het koersen, want dat was heel frustrerend: de moeite die ik soms had om het peloton gewoon nog maar te volgen. Pas na die wedstrijden zal ik bepalen of ik in de Vuelta voor een klassement of ritzege zal gaan. Ik wil er alles aan doen om in Spanje in topvorm te zijn, want het is hoog tijd dat ik nog eens een resultaat neerzet.”

In het achterhoofd van de Limburgse renner speelt nog een ander doel: het WK eind september in Toscane.

“Het WK komt met een goeie Vuelta”, weet hij. “In Spanje wil ik mijn selectie afdwingen. We kunnen met een heel sterk blok naar het WK gaan, dat redelijk vrij en aanvallend kan koersen. Dat zie ik wel zitten. Al is het afwachten of België zes of negen renners zal mogen afvaardigen.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier