Vanmarcke verrassend sneller dan Boonen in Omloop Het Nieuwsblad

© Belga

Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Na 199,6 kilometer won hij in de sprint van Tom Boonen. Ex-winnaar Juan Antonio Flecha werd derde.

Onder impuls van Tom Boonen ontstond na de Taaienberg de goeie ontsnapping. De kopman van Omega Pharma-Quick.Step kreeg zes renners mee: ploegmaat Dries Devenyns, het Sky-duo Juan Antonio Flecha en Mathew Hayman, Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda), Thor Hushovd (BMC) en Matti Breschel (Rabobank). Philippe Gilbert was intussen uitgeteld door een lekke band.

Het zevental ging op en over het duo Lieuwe Westra en Sven Vandousselaere, de laatste overblijvers van de vroege vlucht. Met nog een kleine 30 kilometer te gaan moesten Breschel en Hushovd vooraan lossen, en onder impuls van een sterke Vanmarcke gingen op de kasseien van de Lange Munte ook Devenyns en Hayman overboord. Boonen, Flecha en Vanmarcke draaiden goed rond en hun voorsprong op een eerste peloton bleef rond de anderhalve minuut schommelen.

Flecha probeerde het even met nog drie kilometer te gaan, maar de sprint met drie kwam er toch. Boonen zette met het Sint-Pietersplein in zicht als eerste aan, maar Vanmarcke kon de topfavoriet nog remonteren. Flecha was op enkele meters derde.

Heinrich Haussler won op een dikke halve minuut de sprint van het eerste peloton voor Greg Van Avermaet. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier