Vansevenant ontkent aankoop dopingproducten uit Australië

© Belga

Vorige week werd een postpakket met een dopingproduct, dat bestemd was voor Vansevenant, op de luchthaven in Zaventem onderschept.

Voormalig profrenner Wim Vansevenant ontkent dat hij dopingproducten vanuit Australië naar België heeft laten overbrengen.

Het Nieuwsblad en De Standaard pakten woensdag uit met het bericht dat het gerecht een onderzoek voert naar Vansevenant wegens vermeende dopinghandel.

Vorige week werd een postpakket met een dopingproduct, dat bestemd was voor Vansevenant, op de luchthaven in Zaventem onderschept. Het pakket bevatte hormonale producten die in Australië zijn aangemaakt en bedoeld zijn voor toepassingen bij dieren.

‘Via het internet heb ik een product besteld waarvan ik dacht dat het om aminozuren ging,’ zegt Vansevenant. ‘Ik wilde het gebruiken om mijn eigen conditie te verbeteren. Het parket beweert nu dat het om doping gaat, maar daar weet ik niets van.’

‘Hoe dan ook heb ik het product niet gekocht in de hoedanigheid van doping. Het komt inderdaad uit Australië, maar waarom ook niet.’

Ondervraagd
Dinsdag werd Vansevenant urenlang ondervraagd door het parket. ‘Het was een complete verrassing. Mijn hele gsm hebben ze uitgepluisd. Na een verhoor van vier uur mocht ik beschikken,’ legt hij uit.

‘Hoe ik me voel? Verslagen, ontredderd, ik begrijp niets van deze hele commotie. Men beweert dat ik het product zou hebben gekocht voor mijn ex-ploeg (Lotto) maar dat klopt in de verste verte niet. In geen duizend jaar was het product bestemd voor het team.’

Tour de France De 39-jarige Vansevenant zette eind 2008 na zes jaar dienst bij Lotto een punt achter zijn carrière. Na zijn profcarrière nam Vansevenant het boerenbedrijf van zijn vader over.

Af en toe begeleidde hij nog VIP-bussen voor Omega Pharma-Lotto. Dat zou hij ook doen tijdens de komende Tour de France, die zaterdag begint. Het team besliste woensdag echter om Vansevenant niet mee te nemen naar Frankrijk.

Geschokt
Binnen Omega Pharma-Lotto werd verrast gereageerd op de berichten over Vansevenant. ‘Ik viel totaal uit de lucht toen ik mijn krant vanmorgen las’, zei teammanager Geert Coeman woensdagochtend aan persbureau Belga.

‘Dit doet ons geen deugd, zeker niet op enkele dagen van de Tour. Ook al wordt hij later totaal vrijgesproken, wij kunnen het niet maken hem als chauffeur nog mee te nemen naar de Tour.’

‘Onze ploeg heeft een bijzonder goed imago. Dat willen wij zeker blijven behouden. Ik hoop voor Vansevenant dat dit een storm in een glas water is, zo niet zit hij met een probleem.’

Sportief manager Marc Sergeant reageerde op Radio 1: ‘Iedereen is verbaasd. Ik heb geen idee waar dit vandaan komt. Enkele dagen geleden zag ik Vansevenant nog op het BK en daar deed hij normaal en rustig. Ik denk dat hij toen zelf nog niets wist van de zaak.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier