Veldrijden: Wout van Aert pakt eerste wereldtitel na spektakelstuk in Heusden-Zolder

© Belga

Wout Van Aert heeft in Heusden-Zolder het WK Veldrijden gewonnen. De 21-jarige Belg was in de slotronde sneller dan de Nederlander Lars Van der Haar. Het brons is voor Kevin Pauwels.

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft zich zondag in Heusden-Zolder voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen veldrijden gekroond. In een spektakelstuk bleek hij in de slotronde sterker dan de Nederlander Lars van der Haar. Kevin Pauwels klopte de afscheidnemende Sven Nys in de strijd om de derde plaats. Titelverdediger Mathieu van der Poel moest vrede nemen met de vijfde plaats.

Het verwachte scenario ontrolde zich al in de eerste ronde. Na een sterke start van de Belgen vormde zich voorin een kopgroep met Van Aert en de Nederlanders Van der Poel en Van der Haar. Na een openingsronde die afgewerkt werd in een hels tempo, leken Kevin Pauwels en co terug te keren, maar na een monsterversnelling van Van Aert kwam de aansluiting er pas in de derde ronde.

Even later konden ook Laurens Sweeck en Sven Nys hun karretje vooraan aanhaken. Met vier Belgen tegen twee Nederlanders keerden de kansen plots voorin. Een nerveuze Van der Poel ging herhaaldelijk in de fout en zorgde even na halfweg koers voor opschudding door bij een slipper met zijn voet in het voorwiel van Van Aert te belanden.

De topfavorieten verloren zo heel wat seconden, voorin aarzelde Van der Haar niet om een aanval te plaatsen. De renner van Giant-Alpecin pakte al snel vijftien seconden, een ontketende Van Aert reed echter nog voor het ingaan van de slotronde de kloof met de Europese kampioen dicht. Het werd dus een tweestrijd tussen Van der Haar en Van Aert, waarin de Belgische kampioen uiteindelijk aan het langste eind trok. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier