Baloise Trek Lions stopt samenwerking met Toon Aerts

© Belga Image

Toon Aerts maakt niet langer deel uit van Baloise Trek Lions. Het team bevestigt woensdag dat de samenwerking met de voormalige Belgische kampioen veldrijden in onderling overleg is beëindigd.

Aerts, 28, testte op 19 januari positief op doping bij een controle buiten competitie. Er werden toen sporen van het verboden product letrozole metabolite gevonden. Aerts schreeuwde onmiddellijk zijn onschuld uit en liet weten een tegenexpertise te vragen. Intussen is het nog steeds wachten op de resultaten. Het is aan de internationale wielerunie UCI om daarover te communiceren. 

“We starten het seizoen helaas zonder Toon Aerts en dat heeft alles te maken met het feit dat er nog steeds geen uitsluitsel is vanuit de UCI”, laat Baloise Trek Lions weten. ‘Voor een goed begrip: we zijn Toon en zijn verdediging steeds blijven geloven, hebben inzage gehad in de resultaten van zijn onderzoek en vinden die geloofwaardig. Maar tot op vandaag heeft de UCI zich helaas nog steeds niet definitief uitgesproken. Het is in die omstandigheden noch voor de ploeg, noch voor Toon zelf wenselijk dat hij zou starten. Dat dit blijft aanslepen is nefast voor Toon en voor de hele ploeg bij uitbreiding.’

Nieuwe uitdaging

Het team benadrukt dat het Aerts de voorbije maanden sportief en financieel is blijven steunen. ‘We gingen er immers allemaal vanuit dat er duidelijkheid zou zijn voor de start van het nieuwe cross-seizoen. Intussen heeft Toon ons ook aangegeven dat hij na 1 januari wellicht naar een andere ploeg zal gaan. Dat vinden we best jammer, maar het is Toon zijn volste recht als hij voelt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging’, gaat het verder. 

‘We zijn dan ook onderling overeengekomen om onze samenwerking stop te zetten zodat Toon zich ten volle op zijn toekomst concentreert in combinatie met zijn verdere verdediging bij de UCI. We zijn Toon dankbaar voor de mooie jaren die we samen hebben gehad en wensen hem veel geluk en succes in de toekomst’, besluit het team.

© Belga Image
Negen mooie jaren

Aerts reageert zelf ook op Instagram. ‘Zondag start het nieuwe veldritseizoen en ik zal er helaas niet bij zijn’, schrijft hij. ‘Zoals velen heb ik maanden uitgekeken naar de start van het nieuwe veldritseizoen. Desondanks de situatie waar ik momenteel inzit heb ik keihard gewerkt om er klaar voor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor was, maar zal het nog even niet kunnen tonen.’

Aerts benadrukt dat er veel werk is gestoken in zijn verdediging. ‘Sinds we op 14 februari het bericht kregen van de UCI, hebben we hard gewerkt aan het onderzoek om zo goed mogelijk mijn onschuld te bewijzen. Op dit moment is er helaas nog geen definitieve beslissing genomen in het dossier … Aangezien ik momenteel weinig kan betekenen voor de ploeg en ik ook geen uitzicht heb wanneer ik weer zal kunnen aantreden, hebben we in onderling overleg beslist om onze samenwerking te stoppen. Ik wil hen graag bedanken voor de negen mooie jaren die we samen hebben gehad.’

‘In tussentijd blijf ik vastberaden werken op de fiets om mezelf te kunnen bewijzen vanaf dit terug mogelijk is! Ik wens alle collega’s en supporters veel succes met de start van het seizoen. Geniet van onze mooie sport!’, besluit Aerts.