Verslagenheid en oproep tot actie na dood Antoine Demoitié: ‘NU nood aan controle’

De betreurde Antoine Demoitie, hier op de E3 Prijs Vlaanderen Harelbeke © Belga

Er is veel verslagenheid na het overlijden van renner Antoine Demoitié. Veel renners roepen ook op tot snelle actie rond de veiligheid in het peloton.

Wanty-Groupe Gobert heeft maandag via Twitter het overlijden van Antoine Demoitié bevestigd. De 25-jarige renner kwam zondag ten val tijdens Gent-Wevelgem en werd daarna aangereden door een motor.

Demoitié werd na zijn val overgebracht naar een ziekenhuis in het Franse Rijsel. De Franse politie maakte zondagnacht diens overlijden bekend. Wanty-Groupe Gobert tweet maandagmorgen een foto van de renner met daarbij de melding 1990-2016. “Een officiële verklaring wordt later vandaag verspreid”, luidt het verder.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Demoitié was bezig aan zijn eerste seizoen in dienst van Wanty-Groupe Gobert. Daarvoor droeg de Luikenaar drie seizoenen het shirt van Wallonie-Bruxelles. Hij won enkele kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Finistère, Wanzele Koerse en een rit in het Circuit des Ardennes.

Renners roepen op tot actie tegen motards

Net als talloze (ex)renners en ploegleiders reageert ook de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) verslagen op het overlijden van Antoine Demoitié.

“De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond deelt in het verdriet van de familie, vrienden en de ploeg van Antoine Demoitié, die overleed aan de gevolgen van een dramatisch ongeval tijdens Gent-Wevelgem. Wij wensen de nabestaanden alle sterkte toe bij de verwerking van deze tragische gebeurtenis”, luidt het in een verklaring op de website van de KBWB.

Demoitié liet het leven nadat de 25-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert zondag in Gent-Wevelgem viel en daarna werd aangereden door een motard. Die laatste treft overigens geen schuld voor het dramatische ongeval, zo stelt Wanty-Groupe Gobertwoordvoerster José Been in verschillende media. De motorrijder, die naar verluidt erg ervaren is en achter de groep reed, probeerde na de val te remmen waarna de motor op het hoofd van de onfortuinlijke Demoitié zou zijn gevallen. Er is dus geen vergelijking mogelijk met wat bijvoorbeeld Stig Broeckx vorige maand overkwam in Kuurne-Brussel-Kuurne. De Lotto-Soudalrenner werd omvergereden door een voorbijstekende en onvoorzichtige motard. Peter Sagan deelde hetzelfde lot in de Vuelta 2015.

Niettemin roepen verschillende renners, onder wie Alberto Contador, maandag via Twitter op tot actie tegen de (vele) motorrijders die het peloton begeleiden in de koers. “Er is NU nood aan controle”, stelt ‘El Pistolero’. “Moeten er tragische dingen gebeuren vooraleer er verandering plaatsvindt”, vraagt Michael Rogers zich af. “Alsjeblieft, UCI en CPA (rennersberoepsverening), jullie renners hebben jullie nodig.” Quick.Steprenner Dan Martin erkent de noodzaak om motorrijders in koers te hebben maar stelt hun gedrag in vraag. “Het peloton passeren in afdalingen of op cruciale momenten in een wedstrijd, wanneer de snelheid hoog is en er wordt gestreden voor posities, is gewoon niet veilig”, aldus de ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Reacties:

Sep Vanmarcke, tweede in Gent-Wevelgem: “Plots is een 2e plaats helemaal niet meer belangrijk na dit vreselijke nieuws. Rust zacht Antoine Demoitié. Veel sterkte aan allen.”

Johan Bruyneel: “RIP Antoine Demoitié. Opnieuw een trieste dag voor het wielrennen. Mijn gedachten gaan naar zijn familie en vrienden. 25 jaar oud.”

Jonathan Vaughters: “Demoitié sterft na crash in Gent-Wevelgem: vreselijk nieuws. Deze mannen zijn dappere gladiatoren en wielrennen is een gevaarlijke arena.”

Ivan Basso: “RIP Antoine Demoitié. Verschrikkelijke dag. In sport zou dit nooit mogen gebeuren.”

Sven Vanthourenhout: “Zo eindigt een fantastisch wielerweekend in mineur. #RIPAntoine #gentwevelgem.”

Daniel Oss: “Ik ben oprecht sprakeloos. RIP Antoine Demotié. Ik ben zo kwaad. Gedachten gaan uit naar zijn familie en Wanty-Groupe Gobert.”

Jan Denuwelaere: “Je kan je niet inbeelden dat je naar een wedstrijd vertrekt, en niet meer terugkeert …”

Kenny De Ketele: “Renners mogen enkel figuurlijk sterven in koers… Niet dit! Niet zo! En ook niet anders! Veel sterkte aan iedereen.”

Ben Hermans: “RIP Antoine Demoitié. Wat een tragedie opnieuw in het wielrennen. Gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en Wanty-Groupe Gobert.”

Wallonie-Bruxelles (ex-ploeg): “Zonder woorden …”

Team Katusha: “Gedachten en knuffels voor Wanty-Groupe Gobert, familie en vrienden van Antoine Demoitié. Het peloton is een familie. Dit doet zoveel pijn.”

Orica-GreenEdge: “Zo’n triest nieuws. Al onze gedachten gaan naar de familie en vrienden van Antoine Demoitié.”

Rik Verbrugghe: “Geen woorden #veiligheideerst. Mijn gedachten gaan naar zijn familie.”

Jasper De Buyst: “Au revoir Antoine!”

Team Dimension Data: “Verschrikkelijk nieuws.. Zo erg voor de familie, vrienden en ploeg #RIP Antoine Demoitié.”

Michael Rogers: “Werd wakker met het verschrikkelijke nieuws over Antoine Demoitié. RIP.”

Sebastian Langeveld: “Vreselijk nieuws. We zijn onze collega Antoine Demoitié kwijt. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en ploegmaten. Rust in vrede Antoine.”

BMC: “Onze gedachten zijn op dit tragische moment bij de familie van Antoine Demoitié, zijn vrienden en Wanty-Groupe Gobert.”

out van Aert: “Ik hoop dat er snel weken aankomen met beter nieuws. Rust zacht Antoine!”

Karl Vannieuwkerke: “Een hobby met passie uitoefenen, er je job van kunnen maken en sterven terwijl je een wedstrijd rijdt. Onwezenlijk. #RIPAntoine #verdriet.”

Renaat Schotte: “Geen woorden. Gedachten zijn bij al zijn geliefden.”

Lotto-Soudal: “Sprakeloos na het nieuws over Antoine Demoitié. Lotto-Soudal biedt zijn medeleven aan bij de familie, ploeg en vrienden.”

Astana: “Astana staat dichtbij Antoine Demoitié’s familie en vrienden in deze tragische tijd.”

Dan Martin: “Vreselijk nieuws om mee wakker te worden. De wielerfamilie is een broer kwijt.”

Lampre-Merida: “RIP Demoitié.”

AG2R-La Mondiale: “Al ons medeleven aan de familie, naasten en ploeg van Antoine Demotié.”

Thomas De Gendt: “Mijn gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en ploeg van Antoine Demoitié. RIP.”

Johan Museeuw: “Pfff dat komt toch weer hard aan :-(( innige deelneming aan de familie en vrienden.”

Sean De Bie: “We gaan je ‘joie de vivre’ missen!!#RIP Antoine.”

Fränk Schleck: “Mijn medeleven aan de familie en vrienden. RIP Antoine Demoitié. Geen woorden. Heel triest nieuws voor het wielrennen.”

Philippe Gilbert: “Mijn meest oprechte medeleven aan de familie Demoitié. We gaan je goede humeur en vreugde missen. Rust in vrede Antoine.”

Kenneth Vanbilsen: “RIP Antoine Demoitié.”

Zico Waeytens: “Ik zal Antoine Demoitié vooral onthouden als iemand met een glimlach op het gezicht… Het ga je goed man…”

Trek-Segafredo: “Onze ploeg is diep bedroefd door het overlijden van Antoine Demoitié. “Courage” aan zijn familie, vrienden en ploeggenoten.”

Greg Henderson: “Zo’n verspilling van een leven. Zo triest. Antoine Demoitié#RIP. Ik voel mee met de familie en vrienden en Wanty-Groupe Gobert.”

Steven de Jongh: “Mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden. RIP Antoine Demoitié.”

Kristof Vandewalle: “Het leven van een renner kan kwetsbaar zijn. Veiligheid moet de eerste prioriteit zijn. Mijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van Antoine Demoitié.”

Stijn Steels: “Wat een zwart weekend. RIP Antoine. Hopen dat Daan Myngheer er wel heelhuids doorkomt.”

Jolien D’hoore: “Veel sterkte aan de familie van Antoine Demoitié. Dit had nooit mogen gebeuren. Veel sterkte ook aan Daan Myngheer. Blijven vechten!”

Sacha Modolo: “… RIP.”

Guillaume Van Keirsbulck: “Sterkte aan de familie en vrienden #RIPAntoine veel en veel te jong!” .

Nikolas Maes: “Mijn medeleven aan de familie van Antoine Demoitié.#RIPAntoine. Hoop dat Daan Myngheer het haalt!!Opnieuw een bewijs hoe relatief wielrennen is…”

Alberto Contador: “Mijn diepste en oprechtste medeleven aan de familie en vrienden van Antoine Demoitié. Er is NU nood aan controle van motoren in wedstrijden!”

LottoNL-Jumbo: “Geen woorden … Onze gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en ploegmaats. RIP Antoine.”

Maarten Wynants: “En andermaal geen woorden.”

Gijs Van Hoecke: “RIP Antoine!”

Johnny Hoogerland: “Verschrikkelijk om wakker te worden met het overlijden van Antoine Demoitié. Veel sterkte voor familie, vrienden en ploeggenoten.”

Nicolas Roche: “Heel droevig nieuws over A Demoitié vanmorgen.”

Jesse Sergent: “Werd wakker met het ongelofelijk triest nieuws over Antoine Demoitié. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en vrienden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier