Vervecken: ‘Albert kan geen finale naar zijn hand zetten’

© BELGA

Ex-wereldkampioen Erwin Vervecken blikt terug op de eerste maanden van het veldritseizoen.

Ex-wereldkampioen Erwin Vervecken blikt in Sport/Voetbalmagazine terug op de eerste maanden van het veldritseizoen. Van vandaag in Heusden-Zolder tot dinsdag in Baal kunnen onze veldrijders vijf keer in zeven dagen tijd aan de slag in eigen land.

Slechts weinigen hadden voor de start van het seizoen verwacht dat Sven Nys met Kerstmis nog de zegestand zou aanvoeren, laat staan het seizoen zo domineren. Die rol leek eerder weggelegd voor Niels Albert.

“Het brede publiek vindt daarom misschien dat Niels aan een minder seizoen bezig is”, sprak oud-wereldkampioen Erwin Vervecken aan de vooravond van de kerstperiode. “En ik had vooraf zelf ook net iets meer van hem verwacht.”

“Toch denk ik niet dat Niels slechter is dan vroeger. Het loopt voor hem anders dan gehoopt en daar is maar één man verantwoordelijk voor: Nys. De voorbije jaren zag je dat Svens explosiviteit beetje bij beetje aan het uitdoven was, maar dit jaar haalt hij weer een uitzonderlijk hoog niveau. Niels lijdt daaronder.”

Vervecken stelt vast dat wanneer Albert en Nys halfweg in een wedstrijd nog samen zitten, de kans heel groot is dat Nys wint.

“Niels heeft niet de capaciteiten om een finale naar zijn hand te zetten. Toch niet in een duel. Hij heeft dat nooit echt gekund, een cross in de laatste ronde beslissen. Hij is van nature een tijdrijderstype en zal nooit heel explosief worden. Als Niels een wedstrijd wint, is het scenario meestal dat hij in de tweede of derde ronde bij de kopgroep komt aansluiten en er dan op en over gaat.”

Dit seizoen, vervolgt Vervecken, slaagt Albert er moeilijk in om zijn koers op te leggen aan Nys. “In Koksijde en Roubaix bijvoorbeeld reed Niels op kop, maar hij stootte op een supersterke Nys. Als je fysiek overmacht hebt, zoals Sven, rijd je zonder stress, lukt alles en kom je ook mentaal in een positieve spiraal terecht.”

“Ook het omgekeerde is waar, al is Niels nu niet de persoon die wakker ligt van een nederlaag. Bovendien zit er meer dan ooit regelmaat in Alberts uitslagen en staat hij daardoor nog hoog genoteerd in alle klassementen. Van een slecht seizoen kan je dus zeker niet spreken.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier