Victor Campenaerts valt in april werelduurrecord aan

Victor Campenaerts © Belga Image

De Internationale Wielerunie (UCI) bevestigt dat Victor Campenaerts op 16 of 17 april in de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes (Mexico) het werelduurrecord zal aanvallen. Dat staat sinds 7 juni 2015 op naam van de Brit Bradley Wiggins, met 54.526 kilometer.

De 27-jarige Campenaerts bereidt zich momenteel in Namibië voor op de werelduurrecordpoging. Hij vertrok begin januari naar het zuidelijk gelegen Afrikaanse land en keert volgende week terug.

De Antwerpenaar behaalde vorig jaar brons op het WK tijdrijden in Innsbruck. Hij veroverde de voorbije twee jaar ook de Europese titel in het tijdrijden.

Campenaerts legde in een reactie aan de UCI uit dat het werelduurrecord verbeteren een droom voor hem is. ‘Het is een uniek gegeven in het wielrennen en ik zou er sportgeschiedenis mee schrijven’, legde onze landgenoot uit. ‘Ik respecteer Bradley Wiggins enorm en ik beschouw mezelf ook niet als een betere renner dan hem. Maar ik denk dat het mogelijk is het record te verbeteren als elk detail juist zit. Ik geef mezelf een kans. Het werelduurrecord is – naast een wereld- en olympische titel tijdrijden – één van de drie dromen die ik binenn het wielrennen wil realiseren.’

Campenaerts neemt in maart nog deel aan de Tirreno-Adriatico (13-19 maart), zijn eerste wedstrijd van het seizoen, om vervolgens de trip naar Mexico te maken. Hij vertrekt drie weken op voorhand om zich volledig aan te passen.

Velodromo Bicentenario

De Velodromo Bicentenario bevindt zich op 1.800 meter boven zeeniveau en was al enkele keren het toneel voor werelduurrecordpogingen. De meest recente pogingen dateren van vorig jaar toen Martin Toft Madsen (Denemarken) en Dion Beukeboom (Nederland) zich waagden aan het werelduurrecord bij de mannen en de Italiaanse Vittoria Bussi een nieuw werelduurrecord (48,007 km) bij de vrouwen vestigde.

Aguascalientes organiseerde ook al belangrijke evenementen op de internationale UCI-kalender van het baanwielrennen zoals enkele UCI wereldbekermanches en de UCI paralympische wereldkampioenschappen baanwielrennen in 2014.