Video van de dag: De Tourgeschiedenis van Nice

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Tourgeschiedenis van Nice zal altijd verbonden blijven aan de fameuze comeback van Freddy Maertens in 1981.

Twintig jaar geleden won GB-MG, met onder meer Johan Museeuw, Mario Cipollini, Zenon Jaskula en Franco Ballerini, de ploegentijdrit in Avranches, waar later in deze Tour ook de start van de individuele tijdrit plaatsvindt. Cipollini veroverde dankzij die zege de gele trui, Museeuw nam die twee dagen later over in Châlons-sur-Marne.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Tourgeschiedenis van Nice zal altijd verbonden blijven aan de fameuze comeback van Freddy Maertens in 1981. Niemand ging ervan uit dat hij ooit nog een koers zou winnen. Ploegleider Lomme Driessens liet hem dus uit de selectie voor de Tour, maar had een probleem: tabaksfabrikant Boule D’Or, een van zijn hoofdsponsors, mocht niet op de wielertrui prijken.

Daarop contacteerde hij zijn vriend Charles Vander Mijnsbrugge, hoofdredacteur van Sport 80, voorloper van Sport/Voetbalmagazine. Die ging akkoord om de sponsor op de truitjes aan te passen, op één voorwaarde: dat Maertens aan de start kwam. Driessens ging de uitdaging aan en stoomde de West-Vlaming klaar. Lippe logeerde enige tijd bij hem in Vilvoorde en werd onderworpen aan een spartaans regime.

Bernard Hinault won de proloog in Nice, de weinig fitte Maertens had niemand gezien die dag. De volgende ochtend vulde Driessens, zo luidt de legende, de bidon van Maertens met champagne. Resultaat: totale verrassing toen zijn poulain in de namiddag de sprint in Nice won voor Sean Kelly. Maertens won daarna nog vier etappes: Brussel, Narbonne, Hasselt en Parijs. Met de groene trui als toetje.

Herbeleef de comeback van Maertens in de Tour, tijdens een uitzending van Belga Sport, vanaf minuut 35.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier