Vincenzo Nibali wint Ronde van Lombardije

© Belga

De Italiaan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) heeft zaterdag de 111e editie van de Ronde van Lombardije (WorldTour) gewonnen. In de straten van Como degradeerde hij de tegenstand tot figuranten. Achter Nibali reden Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) en Gianni Moscon (Team Sky) naar de dichtste ereplaatsen.

Op 70 kilometer van de aankomst werd de finale ingezet met een versnelling van Primoz Roglic. Onze landgenoot Laurens De Plus schoof mee met de Sloveen. Even later vond Philippe Gilbert de tijd gekomen om zijn benen een eerste keer te testen toen ploegmaat De Plus het moeilijk leek te krijgen in de kop van de wedstrijd. De afdaling van de Muro di Sormano werd opgeschrikt door een lelijke val van De Plus in een ravijn. Gelukkig kwam er al snel geruststellend nieuws over de jonge Belg. Hij zou geen ernstige verwondingen opgelopen hebben.

In de favorietengroep gaf Gilbert een gretige indruk en koos hij voor de aanval, maar hij werd gegrepen op negentien kilometer van de streep. Daarna toonden Thibaut Pinot en Vincenzo Nibali zich de beste klimmers en leken ze met twee te gaan strijden voor de overwinning. Pinot kon het tempo van meesterdaler Nibali in de afdaling van de Civiglio echter niet meer volgen en zo reed de Italiaan solo naar zijn tweede zege in ‘de koers van de vallende bladeren’. Zijn eerste overwinning boekte hij in 2015.