‘Voor 4,5 miljoen euro aan racefietsen gestolen’

© Belga

Rondtrekkende dievenbendes uit het voormalige Oostblok hebben vorig jaar in België voor 4,5 miljoen euro dure fietsen gestolen. Ze sloegen in totaal 55 keer toe, met een gemiddelde buit van 81.000 euro per kraak. En er komt volgens de politie een nieuwe golf fietsdiefstallen aan.

Dat zegt de federale politie volgens de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het hoge aantal diefstallen van racefietsen en mountainbikes is volgens experts van de politie een rechtstreeks gevolg van de sterk toegenomen populariteit van het wielrennen in Oost-Europa. Renners zoals de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski doen jonge en minder jonge landgenoten dromen. Ze willen dan ook een dure, vederlichte fiets, maar kunnen die niet betalen.

“Voor de dieven die in ons land toeslaan, is er een enorme afzetmarkt in hun vaderland”, zegt hoofdcommissaris Eddy De Raedt van de federale politie in de kranten. Vijftig van de 55 geregistreerde diefstallen werden in Vlaanderen gepleegd, voornamelijk op de as Leuven-Antwerpen. Bendes, die op bestelling werken, komen eerst op verkenning en slaan dan ’s nachts toe. De buit verdwijnt snel naar het voormalige Oostblok.

Profpeloton

De dieven hebben het vooral gemunt op fietsmerken die in het profpeloton terug te vinden zijn. Vorig jaar werden 11 verdachten opgepakt, allemaal afkomstig uit Roemenië en Moldavië.

Volgens De Raedt is men nu getipt dat er Litouwse dieven op komst zijn. “We vrezen dat we deze zomer met een nieuwe plaag zullen moeten afrekenen. De bestellingen zijn blijkbaar al geplaatst en zeer seizoensgebonden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier