Voorbeschouwing rit 15: prestigieuzer is moeilijk denkbaar

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Rit 15: Givors – Mont Ventoux 242 km

Quatorze juillet, zondagnamiddag, finish op de mythische Ventoux: een prestigieuzere ritzege – zowel sportief als commercieel – is moeilijk denkbaar.

Als er een favoriet, al dan niet de geletruidrager, zich sterk voelt, en hij heeft een beetje van de eerzucht van een Eddy Merckx of Bernard Hinault in zich, dan laat hij zijn team op kop rijden zodat een vluchtersgroep geen kans maakt of ten minste binnen handbereik is aan de voet van de 21 kilometer lange klim in Bédoin.

Toch bestaat de kans dat die ploeg zich misrekent en er een of twee renners voorop blijven. Zoals in 2002, toen Richard Virenque won, of zoals in 2009, het laatste bezoek van de Tour aan de Ventoux, toen Juan Manuel Gárate en Tony Martin standhielden.

Sterke vluchters – vooral de Fransen zullen actief zijn – zijn dus niet kansloos. En ze zullen tijd genoeg krijgen om een voorsprong bijeen te sprokkelen in de (te) lange aanloop van 220 kilometer – deze etappe is dan ook de langste uit de Tour. Misschien een kans voor een nieuwe stunt van Thomas De Gendt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier