Voorbeschouwing rit 17: het echte begin van een lastige slotweek

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Rit 17: Embrun – Chorges (32 km)

Deze chronoproef rond het prachtige meer van Serre-Ponçon is het échte begin van een bijzonder lastige slotweek. Opvallend is dat ASO deze laatste tijdrit al op woensdag gezet heeft. Alleen in 1948 en 1975 vond die zo vroeg plaats. In de meeste andere edities, zoals ook de laatste drie jaar, werd deze chronoproef pas op zaterdag georganiseerd.

Opnieuw, zoals in de tijdrit naar de Mont-Saint-Michel, is de afstand vrij beperkt: slechts 32 km, wat het aantal individuele tijdritkilometers op 65 brengt, een pak minder dan de ruim 100 van vorig jaar. Toen ging het om twee relatief vlakke chronoraces, terwijl deze naar skistation Chorges een pak moeilijker is. Weliswaar geen echte klimtijdrit, want naast de twee colletjes van tweede categorie – de Côte de Puy-Sanières (6,4 km aan 6%) en de Côte de Réallon (6,9 km aan 6,3 %) – krijgen de renners ook twee technische afdalingen voorgeschoteld. Ook die zullen bepalend zijn, want met zeventig kilometer per uur op een tijdritfiets naar beneden vlammen is niet vanzelfsprekend.

Voor wereldkampioen Tony Martin alvast geen probleem. Hij begint aan de tijdrit zelfs met een gewone fiets en schakelt voor de laatste dalende tien kilometer naar Chorges over naar een tijdritfiets. Uit berekeningen blijkt dat hij de tijd die hij door de wissel zal verliezen in het laatste stuk kan goedmaken met zijn meer aerodynamische bolide.

De Duitser is, ondanks het zwaardere parcours in vergelijking met de vlakke wegen naar de Mont-Saint-Michel, zeker niet kansloos. In de Ronde van het Baskenland won hij al een vrij lastige tijdrit over 24 kilometer en de Duitser zal, meer dan de klassementsrenners, op deze opdracht gefocust hebben. Om zo ook zijn fenomenale reeks van 10 overwinningen in zijn laatste 11 tijdrittent voor te zetten. (Martin verloor alleen de klimproloog in de Ronde van Romandië).

De wereldkampioen kan misschien ook profiteren van zijn vroeg startuur (12.39 uur) om op een droog parcours zijn tijdrit af te werken. Vanaf de late namiddag wordt de kans op buien en onweer immers groter, en dat kan de renners uit de top twintig, die als laatste starten (Chris Froome om 16.33 uur), serieus parten spelen.

In Martins ploeg Omega Pharma – Quick-Step is het ook uitkijken naar de prestaties van Michal Kwiatowski (5e in eerste tijdrit) en Sylvain Chavanel (7e).

Toch lijkt deze tijdrit meer op het lijf van Chris Froome geschreven, al is de Brit niet de beste daler van het peloton. In de stroken bergop moet de geletruidrager echter het verschil kunnen maken. Om zo zijn ‘dichtste’ concurrenten – Bauke Mollema, Alberto Contador, Roman Kreuziger… – definitief knock-out te slaan, voor zover ze al niet uitgeteld op het canvas liggen.

Het is best mogelijk dat een Skyduo zelfs op één en twee eindigt, want ook Richie Porte (4e in eerste tijdrit) kan dit parcours perfect aan. Bovendien lijkt de Australiër zijn slechte dag in de Pyreneeën al lang te hebben verteerd.

Verder moet ook blijken of Thomas De Gendt zijn derde plaats in de tijdrit naar de Mont-Saint-Michel kan bevestigen. Dit meer geaccidenteerde parcours zou de Oost-Vlaming beter moeten liggen, al is de Vacansoleilrenner geen meesterafdaler. De vraag is ook of hij niet te veel last ondervindt van de inspanningen van gisteren, toen hij present tekende in de ontsnapping en op de laatste col de rol moest lossen. Maxime Monfort (16e) kan met een prima prestatie misschien weer wat opschuiven in het klassement.

Deze chronoproef past ook het BMC-duo Cadel Evans-Tejay van Garderen als een handschoen, ware het niet dat zij in deze Tour geen poot vooruit raken. Rui Costa, de winnaar van de klimtijdrit in de Ronde van Zwitserland, toonde gisteren wel zijn grote vorm en is ook een podiumkandidaat. Al geldt voor hem hetzelfde als voor De Gendt: in hoeverre is hij vandaag hersteld?

Zijn Movistarploegmaat Nairo Quintana, vijfde in het klassement, kan ook verrassen. In de eerste vlakke tijdrit eindigde de Colombiaanse klimmer pas als 54e, maar op dit parcours moet hij veel beter uit de voeten kunnen. In de lastige chronoproef van de Ronde van het Baskenland eindigde Quintana zelfs als tweede, na Tony Martin, maar voor onder meer Richie Porte en Alberto Contador.

Andere outsiders voor de top vijf: Jean-Christophe Péraud, Jakob Fuglsang, Jonathan Castroviejo, Andrew Talansky en Michael Rogers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content