Voorbeschouwing rit 19: de lastigste etappe van deze Tour?

Team Sky © ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Rit 19: Bourg-d’Oisans – Le Grand-Bornand (204 km)

Geen aankomst bergop, maar misschien wel de lastigste etappe van deze Tour: 204 kilometer, waarvan liefst 66,8 ‘officiële’ klimkilometers, 24 meer dan de 42,9 in de Pyreneeënetappe naar Bagnères-de-Bigorre.

Na de lastige tijdrit naar Chorges en de dubbel op Alpe d’Huez wordt dit op het einde van bijna drie weken Tour een echte slijtageslag. Gisteren strompelden al veel renners, zelfs de betere klimmers, al als halve lijken over de finish en dat zal vandaag niet anders zijn.

Een belangrijke kanttekening: de twee cols van buiten categorie, de Glandon en de Madeleine, liggen in de eerste 83 kilometer. Allicht te vroeg voor de toppers om daar al de debatten te openen. Alberto Contador blijft weliswaar even onvoorspelbaar als wispelturig presteren, maar zal zich na de mokerslag op Alpe d’Huez allicht concentreren op het verdedigen van zijn podiumplaats. Daarvan is hij, na gisteren, immers verre van zeker, vooral omdat Nairo Quintana en Joaquim Rodríguez na drie weken minder lijken af te takelen dan de Spanjaard.

Toch weet je met Contador en ploegleider Bjarne Riis nooit. Tussen de Glandon en Madeleine, en ook daarna, liggen immers veel vlakke kilometers in de vallei waar vooruitgeschoven pionnen bruikbaar kunnen zijn om tempo te maken voor hun kopman.

Het terrein leent er zich dus toe om Chris Froome en Team Sky nog eens te bestoken, misschien zelfs nog eens in de afdaling. De vraag is echter wie zich daartoe nog geroepen voelt en vooral: wie daar nog sterk en fris genoeg voor is. Misschien zetten de Movistarploegmaats van Nairo Quintana nog eens alles op alles, in de hoop dat de kleine inzinking van Froome op Alpe d’Huez (al dan niet alleen door een hongerklop) zich vandaag doorzet.

Toch lijkt de kans groter dat de echte strijd pas op de laatste klim losbarst: de Col de la Croix Fry, een klim van eerste categorie, met de top op 13 km van de finish. Geen moordcol (11,3 km aan 7 %), maar voldoende zwaar voor wie zijn concurrenten wil losschudden. Lukt het daar niet, dan misschien in de afdaling naar finishplaats Le Grand-Bornand, waar de laatste 500 meter omhoog lopen – een kolfje naar de hand van de explosieve Joaquim Rodriguez.

Of hij en de andere klassementsrenners daar zullen strijden voor de etappezege valt af te wachten, want dit lijkt een uitstekende rit voor een lange vlucht met avonturiers die ook azen op punten voor de bolletjestrui. Op de eerste twee cols (Glandon en Madeleine) zijn immers liefst 50 punten te rapen. Chris Froome zal het worst wezen of hij die bolletjestrui behoudt of niet. En van de etappezege zal hij ook niet wakker liggen. Zijn voorsprong consolideren is vanaf nu het belangrijkste. En aan overmoedig aanvallen zal de Brit zich na gisteren (allicht) ook niet meer bezondigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier