Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen: Van Avermaet en Sagan eerst bondgenoten, dan pas rivalen

© Dino
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Onze wielerspecialist Jonas Creteur blikt vooruit op de Ronde van Vlaanderen.

‘Wij gaan de Ronde proberen te winnen, maar als wij niet winnen, zal Sagan hem verliezen.’ Aldus sprak Quick-Stepploegleider Wilfried Peeters deze week, na de commotie over de manier waarop de wereldkampioen en Niki Terpstra elkaar in het verlies reden in Gent-Wevelgem. Want dat beweerde Sagan toen: ‘Ik heb vandaag bepaald wie de koers verloren heeft.’

Zo ver zal de Slovaak het zondag in de Ronde allicht niet laten komen. Deze keer zal hij direct op het wiel springen van Greg Van Avermaet, daarvoor is die koers nog veel belangrijker dan Gent-Wevelgem. Feit is wél dat het een strijd van alle ploegen tégen Sagan wordt, nóg meer dan tegen Gouden Greg.

En dus spreken veel teams over ‘anticiperen’: vroeg aanvallen met hun (schaduw)favorieten om de verwoestende knock-out van Sagan (en/of ook van Greg Van Avermaet) in de diepe finale te ontwijken. Bij Lotto-Soudal, Trek-Segafredo, en ook Quick-Step zullen de Benoots, Stuyvens en Trentins – en misschien zelfs ook Tom Boonen – niet wachten op de laatste dertig kilometer. Zelfs de Muur kan, op 95 kilometer van de finish, al een lanceerplatform vormen.

Dit jaar kan het gebrek aan sterke ploegmaats wel problematisch worden voor Peter Sagan

Greg Van Avermaet (R) en Peter Sagan
Greg Van Avermaet (R) en Peter Sagan© Belga Image

De vraag is wat Peter Sagan dan zal doen. Want geen enkele favoriet heeft zo’n zwakke ploeg: in de Omloop Het Nieuwsblad eindigde zijn eerste ploegmaat, Marcus Burghardt, als 17e op 2’41”, in Kuurne-Brussel-Kuurne was dat Sam Bennett, als 24e op 13″, en in Milaan-Sanremo Sam Bennett, als 66e op 1’35”. In Gent-Wevelgem finishten broer Juraj en Bennett wel in de eerste achtervolgende groep, als 14e en 17e, maar het is weinig waarschijnlijk dat zij – noch Burghardt of een Maciej Bodnar – zondag in de diepe finale Sagan nog steun zullen kunnen verlenen.

Anderzijds had de Slovaak die hulp vorig jaar ook niet nodig, op weg naar zijn eerste zege in de Ronde. Zijn eerste toenmalige Tinkoffploegmaat Oscar Gatto eindigde toen als 26e op 1’45”, broer Juraj als 45e op 7’19”.

Meer dan toen zullen veel ploegen Sagan echter nu in het defensief proberen te dringen, en dan kan het gebrek aan sterke teamgenoten wel problematisch worden. Tenzij de wereldkampioen kan profiteren van het werk van de BMC-ploegmaats van Greg Van Avermaet, die óók alles zullen doen om hun kopman in de finale in een goeie aanvalspositie te lanceren. Ook de Oost-Vlaming is immers de énige leider van zijn team.

En die is zwakker dan verwacht. Alleen Daniel Oss (20e in de E3 Harelbeke, 39e in Gent-Wevelgem, als lid van de eerste achtervolgende groep, na GVA en Jens Keukeleire), lijkt sterk genoeg om zijn kopman na 220 à 230 kilometer een handje te helpen. Andere luitenanten als Manuel Quinziato, Silvan Dillier en Stefan Küng hebben tot dusver allerminst een sterke indruk gemaakt. Bovendien is Van Avermaets vaste rechterhand/kamergenoot Michael Schär al langer out na een val in Parijs-Nice.

Philippe Gilbert
Philippe Gilbert© PHOTONEWS

Niet toevallig klaagde de olympisch kampioen na Milaan-Sanremo over het gebrek aan steun in de finale, waardoor hij op de Poggio slecht gepositioneerd zat. En de wereldkampioen kon wegknallen met Kwiatkowski en Alaphilippe. Zonder de Belg in het wiel, tot diens grote frustratie.

Eerst bondgenoten, op het einde pas rivalen

Mogelijke oplossing op het ‘geanticipeer’ van andere ploegen, voor Van Avermaet en nóg meer voor Sagan? Nog (ver) voor de ultieme beklimming van Oude Kwaremont en Paterberg sámen het peloton uiteen ranselen, al dan niet vergezeld door Philippe Gilbert, die andere grote favoriet.

Aanvallen als beste verdediging – zowel van Sagan als Van Avermaet de tweede natuur -, zoals GVA het ook al opmerkelijk vroeg deed in de E3 Harelbeke. Of zoals de Slovaak vorig jaar in de Ronde nog voor de Kruisberg al meeging met Michal Kwiatkowski.

Zo wordt de finale meer een strijd man tegen man, in plaats van tegen een mogelijk overtal aan Quick-Steppers. Het nog veel zwaardere parcours van de Ronde, in vergelijking met Gent-Wevelgem, leent zich daar ook toe. En dan kunnen Sagan en Van Avermaet (en ook Gilbert?) op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont of de Paterberg, of zelfs in een sprint in Oudenaarde, uitmaken wie de sterkste is. In alle koersontwikkelingen daarvoor zullen ze elkaar nodig hebben. Eerst bondgenoten, op het einde pas rivalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier