Vrees voor boycotacties tijdens Ronde van Vlaanderen

© Belga

Onbekenden dreigen ermee om in de finale van de Ronde van Vlaanderen kleine nagels en duimspijkers uit te strooien op de weg. De stad Oudenaarde is extra waakzaam.

De Ronde van Vlaanderen wordt voor het eerst op het nieuwe parcours gereden, zonder de Muur van Geraardsbergen, en niet iedereen kan zich daarmee verzoenen.

Zo riep de Geraardse burgemeester Guido De Padt (Open VLD) zijn schepencollege op om de Ronde van Vlaanderen links te laten liggen.

De Oost-Vlaamse gouverneur André Denys reageert verbolgen: “Wij hebben de medewerking van het publiek nodig. Protesteren en demonstreren behoort tot de vrijheid van meningsuiting, maar oproepen tot boycotten kan bij slechte geesten letterlijk genomen worden, zoals spijkers op de weg gooien bijvoorbeeld.”

Anonieme schrijver

Een anonieme briefschrijver waarschuwde burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) van Oudenaarde immers vorige week dat hij uit “zeer, zeer goede bron weet dat enkele fanatiekers uit Geraardsbergen” in de laatste ronde kleine nagels en duimspijkers willen uitstrooien op twee à drie verschillende plaatsen.

“Alhoewel ik ook liefhebber ben van de Muur, keur ik dit ten zeerste af”, laat de schrijver in zijn met een oude machine getypte brief weten. De anonieme schrijver sluit zijn melding af met een goede raad aan De Meulemeester: “Tracht dit te voorkomen”.

De Meulemeester: “Ik heb de politie en de gerechtelijke instanties op de hoogte gebracht. We moeten dit niet gaan opblazen, het is belangrijk dat we alert blijven.”

600.000 toeschouwers verwacht

Voor ‘Vlaanderens Mooiste’ worden zondag 600.000 wielerliefhebbers langs het parcours verwacht in Oost- en West-Vlaanderen.

Toeschouwers die iets meer comfort willen dan pakweg een drassige plaats langs een dijk kunnen zondag voor het eerst terecht in zes ‘Primus Villages’ (Donksite Oudenaarde, de Oude Kwaremont, de Paterberg, Voet Taaienberg, Top Kruisberg en Koppenberg) met eet- en drankgelegenheden, sanitair en een groot scherm.

Shuttlebussen

Veertien shuttlebussen brengen Rondesupporters gratis vanop drie randparkings in Kluisbergen, Ronse en Oudenaarde van 9 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur naar het slotparcours in de Vlaamse Ardennen.

Omdat het aantal randactiviteiten langs het parcours met veertig procent steeg tot 119, werden tien veiligheidszones ingesteld. Daar worden extra veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder het gebruik van plastic bekers en beperken van het aantal mensen per oppervlakte.

Door het nieuwe Rondeparcours, met grotere concentratie van de finale in de heuvelzone, worden meer toeschouwers verwacht, die wellicht ook meer ter plaatse zullen blijven. Voor de tien meest publieksgevoelige plaatsen in de heuvelzone werd een multidisciplinaire risicoanalyse uitgevoerd.

Het koersverloop zelf wordt bewaakt door een samenwerkingsverband van de organisator, de wegpolitie en de gemeentelijke overheden. Flanders Classics, de organisatie, zet dit jaar mobiele seingevers in die gevaarlijke punten voor renners met een gele vlag aangeven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier