Vuelta voer voor klimmers zoals Van den Broeck

© Reuters

De Vuelta wordt meer dan ooit de race van de herkansing voor de ronderenners die in de Tour onderuit gingen.

Met een avondlijke ploegentijdrit begint in badplaats Benidorm zaterdag de Ronde van Spanje. Deze 66e Vuelta is voer voor klimmers met maar liefst zes aankomsten bergop.

Opvallend: met 3300 kilometer is de Vuelta ruim 100 kilometer korter dan de Tour. In slechts twee etappes moeten de renners meer dan 200 kilometer afleggen.

Lastige slotklim

Geen monsterritten zoals in de Giro met vier of vijf cols, maar vooral ritten met enkele opwarmertjes en een lastige slotklim. Zo zijn er liefst zes gepland: al in de vierde rit de Sierra Nevada, met 2126 meter het hoogste punt van deze Vuelta, La Covatilla, de nieuwe Estacion de Montana Manzaneda, de eveneens nieuwe klim La Farrapona, Peña Cabarga (zes kilometer aan 10 procent) en natuurlijk de Alto de L’Angliru, met stijgingspercentages van meer dan 20 procent een van de zwaarste cols in Europa.

Deze Vuelta is dus voer voor klimmers, temeer omdat er naast de ploegentijdrit van 13,5 kilometer slechts één individuele tijdrit van 47 kilometer op het programma staat. Ook opmerkelijk: in tegenstelling tot de Tour zal het klassement allicht al na de 17e rit naar Peña Cabarga definitief vastliggen, want echt lastige cols worden er daarna niet meer beklommen.

Herkansing

In afwezigheid van Alberto Contador, Tourwinnaar Cadel Evans, Robert Gesink en de broers Schleck, wordt de Vuelta meer dan ooit de race van de herkansing voor de ronderenners die in de Tour onderuit gingen: Bradley Wiggins, Andreas Klöden, Janez Brajkovic én Jurgen Van den Broeck, die zich via een stage in de Sierra Nevada klaargestoomd heeft.

In de strijd om de rode leiderstrui zullen zij vooral mannen uit de Giro op hun pad kruisen: tweevoudig eindwinnaar Denis Menchov, titelverdediger Vincenzo Nibali, Michele Scarponi, plus de Spaanse springveren Joaquim Rodríguez en Igor Antón, in afwezigheid van Samuel Sánchez de kopman van Euskaltel.

Belgen

Bij de Belgen is het, naast Van den Broeck, uitkijken naar Stijn Devolder, die in Spanje zijn seizoen hoopt te redden. Tom Boonen, Nick Nuyens en Greg Van Avermaet mikken op etappezeges. Zij willen hun vorm aanscherpen met oog op het WK in Kopenhagen. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier