Waarom de Vueltazege van Gilbert speciaal is

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Philippe Gilbert veegde in de Vuelta de nul van het scorebord door zijn eerste officiële UCI-zege van het seizoen te behalen. Voor de superman van 2011 was juichen een gewoonte, voor de wereldkampioen van 2013 waren de eerste bloemen toch speciaal.

Zo vermijdt Gilbert immers de schande om de eerste wereldkampioen zonder zege te worden sinds Luc Leblanc in 1995. In zijn hele carrière (ook bij de jeugd) heeft de Waal ook slechts één seizoen langer op een overwinning moeten wachten als dit jaar: tijdens zijn debuut bij de profs in 2003 toe hij zijn eerste en enige zege op zak stak in negende rit van de Ronde van de Toekomst, niet toevallig na een demarrage op een slotklimmetje op twee kilometer van het einde.

Dat Gilbert moest wachten tot 5 september op de verlossende zege geeft nog eens aan dat hij eerder een najaarscoureur is. Van zijn 54 UCI-overwinningen tot dusver veroverde hij er 17 in september/oktober, of 31,48 procent. In september alleen behaalde Phil al 10 overwinningen.

De wereldkampioen won niet toevallig ook in de Vuelta: het is al zijn vijfde triomf in de Spaanse ronde, in geen enkele andere rittenkoers scoorde hij al beter. In de Giro en Tour moet hij voorlopig tevreden zijn met één etappezege. Op Spaans grondgebied stak de BMC-renner ook al acht keer de handen in de lucht, evenveel als in Italië, maar wel minder als in België (17) en Frankrijk (13).

Gilbert is ook pas de zevende wereldkampioen die een rit won in de Vuelta, na Paolo Bettini (2008 en 2007), Oscar Freire (2000) Giuseppe Saronni (1983), Freddy Maertens (1977), Hennie Kuiper (1976) en Jean Stablinski (1963).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier