Waarom Lance Armstrong (niet toevallig) naar de Giro in Israël gaat

© /
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Drie dagen lang zal Lance Armstrong zijn Stages-podcast opnemen in Israël, naar aanleiding van de start van de Giro. Een opmerkelijk en geen toevallig bezoek.

Lance Armstrong is niet welkom. Voor het wielrennen bestaat hij niet meer. Hij maakt niet langer deel uit van onze wereld.’ Aldus antwoordde RSC, organisator van de Giro, op het nieuws dat de Amerikaan naar Israël zou trekken om ter plekke de drie openingsritten van de Ronde van Italië te analyseren in zijn Stages-podcast.

RSC-directeur Paolo Bellino benadrukte ook dat Armstrong levenslang geschorst is, geen enkele officiële rol kan vervullen, en dus ook geen accreditatie kan krijgen. ‘Hij mag alleen langs de kant toekijken.’

Dezelfde Giro-organisatie trouwens die Armstrong in 2009 met open armen en een flinke startpremie verwelkomde toen de Amerikaan zijn comeback maakte. De terugkeer die uiteindelijk zijn ondergang zou inluiden. En hem die levenslange schorsing opleverde.

Aandacht

Om zijn podcast op te nemen heeft LA tijdens de komende Giro, die vrijdag van start gaat met een proloog in Jeruzalem, echter geen accreditatie nodig. Sowieso zal hij veel aandacht naar zich toe trekken. Aandacht die misschien weggehaald wordt van Chris Froome, die zijn ondanks zijn salbutamolzaak toch start, om zijn eerste Giro te winnen – tot grote ergernis van Girobaas Mauro Vegni.

Met de al even controversiële Girostart in Israël had die echter minder problemen, ondanks de protesten van mensenrechtenorganisaties tegen de behandeling van de Palestijnen.

Om de 70e verjaardag van Israël in de verf te zetten had de Israëlische regering, in samenwerking met de Canadese miljonair/zakenman Sylvan Adams, dan ook véél geld over om de Grande Partenza binnen te halen. (Chris Froome werd voor het bekendraken van zijn positieve salbutamolplas zelfs een startpremie van 1,4 miljoen euro beloofd.)

Het is ook in die optiek dat Armstrong, weliswaar niet door de Giro-organisatie, uitgenodigd wordt. En niet plotsklaps besliste om een tripje naar de andere kant van de wereld te maken.

Het is immers niet zijn eerste bezoek aan Israël. Wat bij de mediaberichtgeving vorige week over het hoofd werd gezien, is dat de Amerikaan al eind oktober 2017 vier dagen een rondrit in Israël heeft gemaakt.

De reis werd georganiseerd door de non-profitorganisatie Or Movement. Die wil de toekomst van Israël veiligstellen via ‘modern Zionisme’ en zet zich onder meer in voor de ontwikkeling van nieuwe steden in de regio’s Galilea en Negev. De zeer invloedrijke stichter van Or Movement, Roni Flamer, ontvouwde daarover onlangs nog een ambitieus langetermijnplan, tot 2048.

Op zijn invitatie bracht Armstrong, naast een citytrip aan Tel Aviv en Jerusalem, een bezoek aan Galilea en Negev. Hij maakte zelfs een fietstocht van 36 kilometer rond de Ramon Crater, een helling die in de tweede Girorit beklommen zal worden…

De Texaan toonde zich zeer enthousiast over zijn trip: hij postte op zijn Instagram-account verschillende foto’s van hem in het gezelschap van fietsende, Joodse kinderen. En omschreef Israël als een ‘great country‘ – voor Or Movement en het land mooie publiciteit.

Stichter Roni Flamer, een ex-elitesoldaat, vertelde aan de krant Yediot Aharonot dat hij Armstrong geïnviteerd had zodat die kon ‘kennismaken met de mensen in Negev en Galilea’, en ‘zich zo kon verbinden met Israël en de situatie van het land.’

Volgens Flamer was dit groepsbezoek – Armstrong reisde onder meer in het gezelschap van de Amerikaans/Joodse zakenman Martin Franklin – ‘zeer belangrijk’. Het schiep, aldus Flamer, ‘mogelijkheden om in de toekomst nog meer mensen uit te nodigen naar de regio’s.’

In de streek grenzend aan de Gazastrook kreeg Armstrong van Yehuda Fox, generaal van de Gaza Divisie van de Israel Defense Forces (IDF), ook een rondleiding in een ‘aanvalstunnel’. Die werd in 2014 gebouwd door de fundamentalistische Palestijnse politieke beweging Hamas. The Boss poseerde er vrolijk lachend in een kogelvrij vest en met een machinegeweer in de hand.

Dat geweer zal de Amerikaan de komende dagen inwisselen voor een podcastmicrofoon. Een bezoek waarin hij naast zijn koersanalyses ongetwijfeld weer zal herhalen wat voor prachtig land Israël is – en zedig zal zwijgen over de situatie met de Palestijnen en over hoe het Israëlische leger onlangs nog protesterende Palestijnen doodschoot.

Eerder had Armstrong nochtans laten verstaan dat hij, in zijn rol als ‘analist’, geen grote rondes meer zou bijwonen. ‘Maar de kans om naar Israël te gaan, buiten Europa, om een iconisch evenement als de Giro te verslaan, is gewoon waanzinnig’, vertelde hij vorige week, toen hij het nieuws van zijn trip bekendmaakte.

Nu weet u ook hoe hij die kans gekregen heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content