Waarom Vermote de opvallendste Belg in de Tour is

© BELGA
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Zondag meer dan 190 km op kop gereden in dienst van spurtbom Kittel en de dag erna alweer kop getrokken voor Philippe Gilbert. De Tour de France is nog maar drie dagen onderweg, maar Julien Vermote weet van geen ophouden.

Julien Vermote is dit jaar aan zijn derde Tour de France toe en daarvoor werkte hij ook al drie Giro’s af. De 28-jarige renner van Quick-Step Floors werd prof in 2011 en rijdt sindsdien voor de ploeg van Patrick Lefevere. Een groot palmares heeft hij niet, maar zijn ploegmaats weten wel wat ze aan hem hebben; een superknecht die zijn neus niet ophaalt om het vuile werk op te knappen.

Quick-Step heeft maar liefst drie renners mee die uitblinken in hun discipline: Marcel Kittel moet spurts winnen, Philippe Gilbert aankomsten bergop in de heuvelachtige etappes en Daniel Martin is er om het echte klimwerk af te ronden. Neem daar nog eens Zdenek Stybar en Matteo Trentin bij, die de laatste meters vlak voor de sprint voor hun rekening nemen, dan blijven er nog maar vier renners over om die kopmannen tijdens de rit op hun wenken te bedienen. Niemand die dat beter – of liever – doet dan Julien Vermote.

De eerste etappe, een tijdrit, bleef Vermote nog enigszins onder de radar. Hij eindigde op de 80e plaats op 58 seconden van winnaar Geraint Thomas. In 2009 werd de Kortrijkzaan Belgisch kampioen tijdrijden bij de beloften en in 2013 veroverde hij brons op het BK tijdrijden bij de profs. Die 80e plaats is al bij al dus een logische uitslag.

Voor de meeste renners begon de Tour echter pas op zondag, en voor Vermote was dat niet anders. De eerste vlakke wegrit, van Düsseldorf naar Luik, moest een kolfje naar de hand van Marcel Kittel zijn. Dat werd het ook en daar mag Kittel onze landgenoot erg dankbaar voor zijn. De vroege vluchters waren niet meer dan een speelbal van het peloton, mede dankzij het kopwerk van Vermote, Thomas De Gendt en andere knechten.

Ook Team Sky mag de spurtersploegen dankbaar zijn; de ploeg van Chris Froome hoefde immers geen kilometer op kop te rijden. Dat Kittel het dan nog heeft kunnen afmaken, zonder zijn trein nota bene, geeft de prestatie van Vermote nog meer glans.

Hoeveel ritten gaat Kittel deze tour nog winnen?
Hoeveel ritten gaat Kittel deze tour nog winnen?© Belga Image

De derde etappe staat met stip aangeduid in de agenda van Philippe Gilbert. De Waalse puncher wil graag aan het slotklimmetje beginnen zonder dat er nog vluchters, waaronder Frederik Backaert, voor hem uitrijden. Het is echter Team Sky dat het tempo in het peloton bepaalt, maar wie zit er alweer bij de eerste tien renners? Inderdaad, Julien Vermote. Alsof hij er niet van houdt dat mensen voor hem uit rijden.

Dinsdag staat er een vlakke etappe op het programma en dus wordt er een massasprint verwacht. De ploegen van der topsprinters zien graag een groepje vluchters voor zich uit rijden, zo vallen er immers geen punten voor de groene trui meer te verdienen tijdens de tussensprints. De kans is groot dat we ook hier Vermote ergens van voor in het pak zullen zien rijden. Wordt het weer prijs voor Kittel in Vittel?

Het werk van Vermote mag niet onderschat worden, dat weet zijn ploeg ook. Ze steken hun dankbaarheid dan ook niet onder stoelen of banken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten