Walter Planckaert: ‘Sep Vanmarcke kan dit jaar al klassiekers winnen’

© Belga

De ploegleider van Topsport Vlaanderen – Mercator was diegene die Sep Vanmarcke – winnaar van Omloop Het Nieuwsblad – op 1 augustus 2009 bij de profs liet debuteren.

De ploegleider van Topsport Vlaanderen – Mercator was diegene die Sep Vanmarcke – winnaar van Omloop Het Nieuwsblad – op 1 augustus 2009 bij de profs liet debuteren. “Het deed me dan ook heel veel plezier dat Sep zaterdag won”, zegt hij in Sport/Voetbalmagazine.In de Ronde van België drie jaar geleden viel Planckaerts oog voor het eerst op de aanvallend ingestelde klasbak. “In de openingsrit reed Sep de hele dag voorop”, herinnert de winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 1976 zich. “In de finale werd hij bijgehaald door een groepje. Er werd langs alle kanten gedemarreerd, maar ze kregen Vanmarcke er niet af. Dan weet je dat er een grote motor in die jongen zit.”

Vandaar dat de 23-jarige Garminrenner straks ook een hoofdrol kan opeisen in de klassiekers van 250 kilometer en langer, voorspelt Planckaert.

“Dat bewees Sep vorig jaar eigenlijk al tijdens Parijs-Roubaix, toen in dienst van Thor Hushovd. Je moet er geen seconde aan twijfelen dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kan winnen. En ja, ik bedoel dit jaar al. Sep zal naar die klassiekers toeleven, trainingsmaniak als hij is.”

In 2010 maakte het brede publiek kennis met Vanmarcke in Gent-Wevelgem. Ondanks een ultieme aanvalspoging en krampen tot achter de oren sleepte hij in een spurt met zes toen nog de tweede plaats in de wacht, achter Bernhard Eisel maar voor Philippe Gilbert. Het jaar erop stroomde de inwoner van Waregem door naar zijn huidige Amerikaanse ploeg.

“Onbegrijpelijk dat de Belgische teams hem lieten gaan”, merkt Planckaert op. “Maar er was geen interesse in hem, noch van Lotto, noch van Quick-Step.”

Door Hushovds verhuis naar BMC afgelopen winter schoof Vanmarcke een rang op in de hiërarchie.

Vol bewondering sloeg Planckaert zaterdag Vanmarckes werken op de Molenberg gade. “Hij ziet er misschien frêle uit, maar die korte hellingen kan hij heel snel opvliegen, à la Philippe Gilbert zou ik zelfs zeggen. Dat Sep ook vlug is in de sprint, maakt van hem een complete klassieke renner. Hij moet alleen nog wat sterker worden.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier