Wie kan Froome volgen?

Chris Froome (nummer 31) © Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Nu de renners aan de voet van de Pyreneeën zijn gearriveerd kan het allemaal beginnen in de Tour de France.

Wie kan Froome volgen?

Heel even trekt de Tour zich vandaag terug in bezinning. Het peloton kan herademen na een wervelende eerste week. Veel zenuwachtigheid, veel valpartijen, veel breuken, wisselende scenario’s, emotie en commotie, de Ronde van Frankrijk blijft een bijzonder schouwspel, een vlucht uit de werkelijkheid die bol staat van de epiek en dramatiek. De start in Utrecht was overweldigend en schitterend georganiseerd, in de etappe tussen Antwerpen en Hoei reed je doorheen een muur van enthousiasme, al was de euforie in Nederland nog groter dan in België. De organisatoren doen er goed aan hun draagvlak te verruimen en de grenzen over te trekken. Ook het gegeven dat de ritten korter zijn, verhoogt het spektakel.

Nu de renners aan de voet van de Pyreneeën zijn gearriveerd kan het allemaal beginnen. Van alle topfavorieten maakte Chris Froome tot dusver de beste indruk. De Brit is duidelijk overtuigd van zichzelf. In de waaieretappe naar Neeltje Jans, toen Nairo Quintana in de tweede groep belandde, gaf hij zijn ploegmaats aanvankelijk niet het bevel voorop te geraken. Alsof het verlies van de Colombiaan voor hem maar een voetnoot was. In de ploegentijdrit van zondag maakte Froome een ijzersterke indruk. Hij staat duidelijk veel verder dan Alberto Contador bij wie het aan explosiviteit lijkt te ontbreken. En hij overvleugelt titelverdediger Vincenzo Nibali van wie werd verwacht dat hij in de eerste week een voorsprong zou uitbouwen op zijn concurrenten. In plaats daarvan staat de Italiaan op bijna twee en een halve minuut.

De vraag rijst wie Froome de volgende dagen zal kunnen volgen. Toen hij twee jaar geleden de Tour won deelde de Brit al in de eerste bergrit een vernietigende uppercut uit. Nu kan Quintana wel voor weerwerk zorgen. De klimmer beperkte de schade en bleef ook in de kasseirit probleemloos overeind. Maar kan hij Froome op achterstand plaatsen? En hoe verteert hij een aantal opeenvolgende bergritten? Quintana gaat de komende dagen op zoek naar zijn grenzen.

De Belgische ploegen deden het in de eerste week met vijf ritoverwinningen uitstekend. Veel beter dan de Belgische renners, Greg Van Avermaet buiten beschouwing gelaten. De Waaslander staat op een schitterende derde plaats en is de kampioen van de ereplaatsen. En hij is een renner met een voorbeeldige attitude. Bereidwillig tegenover de media, correct in de omgang, verstandig pratend, nooit humeurig. Een verademing in een wereldje waarin sommigen zich verbaal vergalopperen zonder na te denken. En vooral: ook heel zelfkritisch. Een perfecte ambassadeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier