Wordt Julian Alaphilippe de lichtste winnaar ooit van de Ronde van Vlaanderen?

Kan Alaphilippe bij zijn tweede deelname de Ronde winnen? © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tot zijn val in de finale van de Ronde van Vlaanderen vorig jaar, was Julian Alaphilippe op weg naar minstens een podiumplaats. Verrassend, op basis van zijn beperkte gewicht. Als de Fransman zondag revanche neemt op het lot en triomfeert in Oudenaarde, wordt hij zelfs de lichtste winnaar ooit van Vlaanderens Mooiste.

1m73, 60 à 62 kg (naar gelang de bron): de lengte en het gewicht van Julian Alaphilippe. Niet meteen het type dat je associeert met de renner die schittert op Vlaamse kasseien en hellingen.

Cijfers bevestigen dat ook: de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van de 16 winnaars sinds 2000 bedraagt (bij benadering) 1m83 en 74 kg. Van de acht winnaars op het nieuwe parcours met aankomst in Oudenaarde is dat zelfs 1m84 en 76 kg, mede door ‘zwaargewichten’ en grote jongens als Tom Boonen (1m92/82 kg) en Fabian Cancellara (1m86/80 kg).

Qua lengte mat, zoals Alaphilippe, zelfs alleen Steffen Wesemann minder dan 1m75, met zijn 1m73. En sinds 2000 doken alleen Alberto Bettiol, Nick Nuyens, Philippe Gilbert en Andrei Tchmil net onder de 70 kg.

Maar dat is nog 8 à 9 kg meer dan Alaphilippe, die zondag, bij zijn tweede poging, zelfs de lichtste winnaar ooit van Vlaanderen Mooiste kan worden. Geen utopie, zo blijkt uit zijn prestatie van vorig jaar, toen alleen een botsing tegen een motard hem leek te kunnen afremmen.

Het ‘record’ van de lichtste Rondewinnaar staat nu op naam van Michel Pollentier, die (zo bevestigde hij ons) in 1980 62 kg woog, toen hij Francesco Moser en Jan Raas verraste in de sprint.

Met zijn amper 1m67 is de West-Vlaming ook de kleinste winnaar ooit van de Ronde, nog een centimeter kleiner dan Julien Delbecque (1m68, winnaar in 1925) en Raymond Impanis (1m68, winnaar in 1954).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier