Wout van Aert maakt favorietenrol waar en verovert eerste Belgische titel veldrijden

Wout Van Aert © Belga Image

Wout van Aert heeft in Lille zijn eerste Belgische driekleur in het veldrijden veroverd. In zijn thuishaven finishte de 21-jarige topfavoriet na een snelle cross solo met een voorsprong van 23 seconden op Laurens Sweeck.

Sven Nys werd op 32 seconden derde. Michael Vanthourenhout (4e) en Toon Aerts (5e) vervolledigden de top vijf.

Geen tiende Belgische titel dus voor Sven Nys, de Kannibaal van Baal blijft steken op negen, eentje minder dan recordhouder Roland Liboton, een streekgenoot van Nys.

In de beginfase van de cross hield Nys wel stand in een achtkoppige kopgroep, met daarin alle favorieten. Na een langgerekte studieronde op het zand van de Lilse Bergen, plaatste Van Aert even voor halfweg cross een vernietigende versnelling. De rest van het pak moest meteen passen en reed toen al voor de ereplaatsen. Zelfs een stevige tuimelpartij kon Van Aert in Lille niet meer van de zege houden.

Voor Van Aert was het de eerste Belgische titel – bij de jeugd kon hij zich nooit tot Belgisch kampioen kronen – en een revanche na zijn deels mislukt BK van vorig jaar in Erpe-Mere, toen hij na pech op een derde plaats bleef steken en de tricolore trui aan Klaas Vantornout moest laten.

Het is tevens zijn eerste belangrijke trui, na eerdere tweede plaatsen op het WK in het Tsjechische Tabor (2015) en het EK in het Nederlandse Huijbergen (2015). (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier