Yves Lampaert slaat dubbelslag: ‘Mijn Vuelta kan al niet meer stuk’

Yves Lampaert © AFP

Lampaert wint de tweede rit in de Ronde van Spanje en neemt de leiderstrui over van Rohan Dennis, die zaterdag met BMC de beste was in de ploegentijdrit.

Yves Lampaert (Quick-Step Floors) heeft zondag in het Franse Gruissan de tweede etappe in de 72e editie van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Na een vlakke rit over 203,4 kilometer wist de Belgische kampioen tijdrijden met een demarrage in het slot de sprint te ontlopen om zo de etappe op zijn naam te schrijven. Vlak daarna won zijn Italiaanse ploegmaat Matteo Trentin de sprint voor de tweede plaats, voor Adam Blythe en onze landgenoot Edward Theuns.

De etappe, aangekondigd als een waaierrit omdat hij bijna de hele tijd langs de kust werd verreden en er op een aantal stukken verraderlijke zijwind stond, baarde uiteindelijk een dode muis. Ja, er werd nerveus gekoerst en ja er werd hard gereden, zo hard dat zelfs een vroege vlucht geen kans kreeg, maar heel spannend werd het niet.

Trek-Segafredo probeerde het op zo’n 75 km van het eind, maar zonder veel succes. Een beetje animo was er toen het peloton halt moest houden voor een spoorwegovergang op zo’n 50 km van de finish, maar voor het overige was de tweede rit tot dan toe vooral een saai kijkstuk.

Op 31,7 km zette Katusha zich op kop van het peloton en legde het een stevig tempo, rond 75 km per uur, het peloton ging op een lint, maar ook deze poging was geen lang leven beschoren en draaide op niets uit.

Intussen telde de Vuelta wel al zijn eerste twee uitvallers toen bleek dat Anass Ait El Abdia (UAE Team Emirates), de eerste Marokkaanse renner ooit in de Vuelta, en Javier Moreno (Bahrein-Merida) niet verder konden na een valpartij.

Tot slot werd nog een poging tot waaiervorming gedaan op 8 km van het eind en lieten er zich wel enkele renners verrassen achteraan, onder meer Serge Pauwels, van de favorieten bleek iedereen bij de pinken. Tot de laatste twee km aanbraken.

Quick-Step Floors zette de boel op de kant en nam enkele lengtes, met 10 renners ging het richting finish. In de slotkilometer zette Lampaert aan en reed de Belgische kampioen tijdrijden de snelste km van zijn leven. Hij hield stand en pakte zijn eerste overwinning in een Grote Ronde. Ploegmaat Matteo Trentin sprintte naar de tweede stek, voor Adam Blythe en Edward Theuns.

Tom Van Asbroeck werd zevende. Vincenzo Nibali eindigde als tiende en pakte vijf seconden op Esteban Chaves die elfde werd in een groepje van drie en acht tellen op Chris Froome die 16de werd in een derde groep waar ook Rafel Majka deel van uitmaakten. Alberto Contador en Romain Bardet eindigden in een vierde groep op 13 seconden van de winnaar.

Het is voor Quick-Step Floors de elfde overwinning in een Grote Ronde dit jaar. Eerder won Fernando Gaviria vier ritten in de Giro, boekte Marcel Kittel vijf overwinningen in de Tour de France en wist Bob Jungels ook te juichen in de 15de etappe van de Giro.

Sprakeloos

Lampaert heeft meteen ook een dubbelslag beet in de Vuelta, want hij is ook de nieuwe leider in de Vuelta. ‘Ik ben sprakeloos’, stelde hij in een eerste reactie na de finish. ‘Mijn Vuelta kan al niet meer stuk.’

‘Ik ben enorm blij dat ik het hebben kunnen afronden’, zei hij nog. ‘En dan ook nog eens de leiderstrui. Ik kan het bijna niet geloven. Ik besef nog niet goed dat ik morgen start met deze trui, al zal ik die waarschijnlijk niet kunnen houden aangezien ik geen klimmer ben en het morgen al meteen stevig bergop gaat. Misschien kan Bob (Jungels) of David De La Cruz de trui wel overnemen. Deze Vuelta is voor mij alvast geslaagd. Ik wil misschien nog eens iets proberen in een vroege vlucht en een goede tijdrit rijden, maar dit pakken ze me alvast niet meer af en is één van de mooiste momenten in mijn carrière.’

Maandag trekt het peloton met Lampaert in de rode leiderstrui in de derde etappe over 158,5 kilometer van Prades Conflent Canigo naar Andorra la Vella waar al meteen stevig klimwerk op de plank ligt.