Zaak-Armstrong: ‘Niet meer onbevangen naar wielrennen kijken’

© EPA

Volgens het USADA wacht Lance Armstrong een levenslange schorsing en het verlies van zijn zeven Tourzeges. Wat betekent dit en wat zijn de mogelijke gevolgen? Knack-redacteur en Tourkenner Walter Pauli licht toe.

Kan het USADA zelf Armstrong zijn Tourzeges ontnemen? Zo niet, wie neemt dan de finale beslissing?

Walter Pauli: “Als het USADA beslist dat Lance Armstrong zijn Tourzeges moet inleveren, dan zijn instanties als de Internationale Wielerunie (UCI) en de Tour de France er normaal gezien toe gehouden om dat te volgen. Lance Armstrong heeft dan wel nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Zwitserland.”

Krijgt onder anderen Jan Ullrich er dan plots een aantal zeges bij?

Walter Pauli: “Niet noodzakelijk. Ik pleit er zelf voor om de zeges van Armstrong niet aan andere renners toe te kennen. Want wie finishte er in de betreffende jaren als tweede? Alex Zülle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001, 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Klöden (2004) en Ivan Basso (2005). Stuk voor stuk geen onbesproken figuren en enkelen onder hen zelfs (meermaals) veroordeeld. Dat is wat mij betreft dus geen optie.”

Wat met het prijzengeld dat ‘The Boss’ aan zijn Touroverwinningen overhield?

Walter Pauli: “Als dat moet worden teruggevorderd, dan zijn we vertrokken voor burgerzaken die tien tot twintig jaar kunnen aanslepen. Dat komt ook niet toe aan het USADA, maar aan burgerrechtbanken (in Frankrijk of de VS). Het is/was ook de gewoonte dat het prijzengeld werd verdeeld onder de ploegmaats volgens een verdeelsleutel die voor elk team anders is. Moet dat geld dan worden teruggestort aan de Tour de France? Of aan de tweede in de eindstand? En wie komt het dan toe? Waar stopt het? Komt het tot rechtszaken, dan zal alvast Tour per Tour moeten worden behandeld. Immers, de ‘bewijslast’ is gevarieerd: uit de periode van zijn eerste Tourzeges zijn er ingevulde stalen, later verklaringen van ploegmaats en ten slotte meer belastend materiaal van toen hij zijn comeback bij Astana maakte.”

Betekent dit een nieuwe opdoffer voor het wielrennen? Walter Pauli: Tot aan de zogenaamde ‘Festina-Tour’ (1998) waren er meestal geen harde bewijzen van dopinggebruik, enkel vermoedens. In het jaar na de Festinazaak won Armstrong, een man die kanker overwon en opnieuw met een klein verzet fietste, zijn eerste Tour en keerde het gevoel van zuivere tijden terug. ‘He walks the moon’ (Hij bewandelt de maan), dertig jaar na zijn naamgenoot Neil Armstrong, zo klonk het. Wel, sindsdien is de wielersport weer van de maan gevallen. Nog minstens tien jaar zullen we niet meer onbevangen naar het wielrennen kunnen kijken”. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content