Zdenek Stybar pakt derde wereldtitel, Nys zilver, Pauwels brons

© Belga

De Tsjech Zdenek Stybar heeft op het WK veldrijden voor de derde keer in zijn carrière de wereldtitel in het veldrijden bij de elite veroverd. Het zilver ging naar Sven Nys, Kevin Pauwels kwam als derde over de meet.

De Tsjech Zdenek Stybar heeft op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide voor de derde keer in zijn carrière, na Tabor 2010 en Sankt Wendel 2011, de wereldtitel in het veldrijden bij de elite veroverd. Het zilver ging naar Sven Nys, op 12 seconden, Kevin Pauwels kwam als derde over de meet, op 40 seconden.

De Franse kampioen Francis Mourey gaf er van bij de start een lap op. De Tsjech Martin Bina kwam in een bocht ten val en hield zo de achtervolgers op, waardoor Mourey enkele meters kon pakken.

Stybar, vertrokken vanaf de vierde rij, rukte in de eerste ronde toch majestueus op naar de eerste plaats. Enkel Nys en Mourey konden het wiel van de Tsjech houden. De Nederlander Lars van der Haar, leider in de UCI-stand, moest achtervolgen na gesukkel bij een fietswissel, maar slaagde er toch in zijn wagentje aan te haken.

Zo vormde zich een kopgroep met vier. Nys, de 37-jarige Belgische kampioen, en Stybar voerden het tempo op. Mourey en van der Haar gaven zich niet gewonnen, maar in de vierde ronde verdween het Belgisch-Tsjechische duo toch uit hun zicht. De ‘Kanibaal van Baal’ en Stybar, die beiden nog ten val kwamen, bleven bijeen tot in de laatste ronde.

Een foutje was Nys fataal, de ‘Prins van de Bohemen’ was gaan vliegen en pakte zo zijn derde wereldtitel. Kevin Pauwels, opgerukt vanuit de achtergrond, finishte als derde. Klaas Vantornout werd vierde, Tom Meeusen vijfde, van der Haar zesde.

Zdenek Stybar: “Enkele dagen geleden overwoog ik nog om niet te starten”

“Ik heb geen superspecifieke trainingen gedaan voor deze race”, aldus de 28-jarige Stybar, die afgelopen winter deelnam aan zes veldritten. “Enkele dagen geleden overwoog ik zelfs om niet te starten, want ik vermoedde dat ik geen kans maakte. Ook zaterdag bij de verkenning van het parcours dacht ik dat het te technisch zou zijn voor mij, maar gelukkig was het zondag droog en zonnig.”

“Voor mij is het moeilijk om het niveau in het veldrijden in te schatten, gezien ik door mijn wegcarrière een andere renner geworden ben. Maar als ik naar Nys kijk, die 37 is, dan kan je je toch afvragen of de andere veldrijders wel even gefocust zijn als Sven. Mijn respect voor hem is in ieder geval enorm.”

“Mijn besluit staat nu nog niet vast of ik volgend jaar in Tabor mijn trui zal verdedigen. Voor het Tsjechisch veldrijden zou dat natuurlijk een goede zaak zijn. Dat we de regenboogtrui volgend seizoen niet vaak zullen zien? De kleur van de trui doet er eigenlijk niet toe. In België is veldrijden sport nummer een. De mensen kijken niet naar een race omdat de wereldkampioen er is, maar omdat veldritten spannende evenementen zijn”, besloot de Tsjech, die ook de wereldtitel pakte in Tabor 2010 en Sankt Wendel 2011.

Sven Nys: ‘Voel me zeker geen verliezer’

Tweevoudig wereldkampioen Sven Nys moest tevreden zijn met het zilver op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide, maar hij voel zich “zeker geen verliezer”.

“Twee à drie rondes voor het einde trapte ik harder en zag ik dat Zdenek moeite had om me te volgen, toen dacht ik echt dat ik kon winnen”, aldus de 37-jarige Belgische kampioen. “Daarna beging ik een foutje, waarbij ik ten val kwam. Zo kwam hij terug in mijn wiel. Vervolgens gebruikte ik een halve ronde om te recupereren. Ik wachtte de laatste ronde af, om misschien daarin nog iets te forceren, maar dat lukte niet.”

“Wellicht was Stybar mentaal frisser, want hij doet niet een heel veldritseizoen mee. Daarnaast was het ook zwaar voor mij, want iedereen verwachtte dat ik zou winnen. Ik ben toch blij met de tweede plaats, gezien mijn leeftijd. Ik voel me zeker geen verliezer.” “Ik hou ervan om tegen Zdenek te rijden. Ik zou willen dat hij meer in het veld aantreedt. Dat zou goed zijn voor de cyclocross.” “Ook wil ik er nog op wijzen dat het niveau van het veldrijden wel degelijk hoog is. Ik hoop dat de pers niet meldt dat het tegendeel waar is en dat er ‘slechts’ een wegrenner gewonnen heeft. De wereld moet inzien dat deze races topniveau zijn”, stelde Nys, die wereldkampioen werd in Sankt Wendel (2005) en Louisville (2013).

Kevin Pauwels: ‘Tevreden met derde plaats’

“Hiermee ben ik tevreden”, zo zei Kevin Pauwels op een persconferentie.

“Ik had vooraf wel gehoopt op het podium”, verklaarde de Kempenaar. “Na een minder seizoen is dit goed voor het vertrouwen, zeker met het oog op de komende wedstrijden. In de eerste ronde maakte ik nochtans een foutje, waarbij ik mijn evenwicht verloor en tegen de brug viel. Zonder dit voorval had ik waarschijnlijk langer kunnen meegaan.”

“Ik streed met Klaas Vantornout, mijn ploegmaat bij Sunweb-Napoleon Games, om het brons. Aanvankelijk probeerden we elkaar niet in de weg te rijden, maar we wilden allebei een medaille. Ik was iets beter dan hem”, besloot Pauwels.

Wout Van Aert verovert wereldtitel bij beloften, Vanthourenhout zilver

Wout Van Aert heeft op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide de gouden medaille veroverd bij de beloften. Het verwachte duel tussen Van Aert en de Nederlander Mathieu van der Poel bleef uit. Michael Vanthourenhout pakte zilver, de derde plaats ging naar Mathieu van der Poel.

In de eerste ronde nam Toon Aerts, broer van de wereldkampioen bij de junioren Thijs, het commando. Vervolgens gooide Van Aert bij een moeilijke passage een bommetje. Van Aert, vorig jaar in het Amerikaanse Louisville goed voor brons, diepte al snel een voorsprong van een kleine 20 seconden uit op de achtervolgende groep, met daarin Mathieu van der Poel. Vanthourenhout, de Europese beloftenkampioen, loste in ronde twee de Nederlanders Stan Godrie en Mathieu van der Poel, in hun spoor volgden Laurens Sweeck en Aerts. Virtueel in het zilver, bleef Vanthourenhout op grote afstand van Van Aert. Van Aert kende nauwelijks verval en beëindigde zijn onemanshow in stijl, bij de aankomst had hij 50 seconden voorsprong op Vanthourenhout. Op de erelijst volgt de veldrijder uit Lille de Nederlander Mike Teunissen op.

De vorige Belgische wereldkampioen bij de beloften was Niels Albert, die in 2008 in het Italiaanse Treviso won. Aerts en Sweeck streden met topfavoriet Mathieu van der Poel om het brons. De Nederlander, dit jaar eindwinnaar in de Wereldbeker, kreeg de Belgen echter nog op de knieën en verhinderde zo dat het podium, na de junioren, voor de tweede keer zwart-geel-rood kleurde. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier