Zeep van Tourkaravaan was níét de oorzaak van de vele crashes in de eerste rit

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De vele valpartijen in de eerste rit van de Tour waren het gevolg van de eerste regen in lange tijd rond Nice. Níét van zeep uit de Tourkaravaan.

Veel ophef, gisterenavond op Twitter, toen een Colombiaanse wielerwebsite beelden tweette van een wagen uit de Tourkaravaan. Sponsor X-Tra, een producent van schoonmaakmiddelen, leek op die foto zeepbellen in de lucht te blazen.

Meteen werd dat, ook door profrenners in en buiten de Tour, massaal geretweet. En aangewezen als dé oorzaak van de vele valpartijen tijdens de eerste rit rond Nice, met name in de bochtige afdaling van de Col de Rimiez.

Er werd schande gesproken, sommigen riepen zelfs op tot het ontslag van Tourbaas Christian Prudhomme. Deceuninck-Quick-Steprenner Iljo Keisse sprak over een reality/drama/comedyserie.

Een begrijpelijke reactie na wat hij en zijn ploegmaats de jongste weken allemaal hebben meegemaakt, na de valpartijen van Remco Evenepoel en Fabio Jakobsen. Alleen is het verhaal fake news. Wat nogmaals de ‘kracht’ van sociale media aantoont om broodjeaapverhalen razendsnel te doen verspreiden.

Dit is immers een makkelijk te doorprikken zeepbel. Ten eerste heeft de Tourkaravaan de bochtige, gevaarlijke afdaling van de Col de Rimiez letterlijk links laten liggen en alleen de laatste grote lus van de etappe gereden.

Daarin lagen ook een kortere en een langere afdaling, waar ook gevallen werd, maar verschillende toeschouwers meldden dat de bewuste wagen van X-Tra daar geen zeepbellen heeft verspreid in de mate dat de weg daardoor een zeepbaan werd.

Karma

De échte reden van de valpartijen is heel simpel: het had in Nice al enkele weken niet meer geregend, en plots goot het water. Net op de eerste dag van de corona-Tour – karma is a bitch…

Op het asfalt dat pas was heraangelegd (voor een passage van de Tour gebeurt dat vaker) werd zo een dun, slijmerig, spekglad laagje gevormd door een losgekomen mengeling van motorolie, rubber, stof en afgevallen, rijpe olijven dat zich in de droge periode had opgestapeld.

Een laagje dat lijkt op zeep, maar dus niet van de Tourkaravaan.