Honderdtal aanhoudingen na rellen met Marokkaanse supporters in Brussel

© Belga

De Brusselse politie heeft bij de rellen na de wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko een honderdtal administratieve aanhoudingen en vier gerechtelijke aanhoudingen verricht. Dat maakt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene woensdagnacht bekend.

Meteen na het einde van de wedstrijd werden de Zuidlaan richting Anderlechtsepoort, de Poincarélaan vanaf de Ninoofsepoort en de Hallepoorttunnel richting Zuid preventief afgesloten voor het verkeer. Van een uitgelaten sfeer was ditmaal geen sprake onder de Marokkaanse supporters. In de buurt van de Lemonnierlaan, waar het volk de vorige keren toestroomde om te vieren, sloeg de sfeer nu onmiddellijk om. 

De haag van buurtbewoners in groene hesjes kon de gemoederen niet bedaren. De relschoppers richtten hun vuurwerk richting de vrijwilligers en richting de ordediensten. Ze staken ook vuilnis dat op straat stond in brand. Ter hoogte van de zone Lemonnier-Zuid werd een groep van 120 personen ingesloten om een kat en muis spel te vermijden.

De volkstoeloop bleef dus uit, maar het was wel op verschillende plaatsen onrustig. Naast de zone Lemonnier-Zuid in Brussel, werd de orde ook verstoord in de Liedekerkestraat en Verbiststraat in Sint-Joost-ten-Node, op de Gentsesteenweg en aan Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek en op de Jamarlaan en de Poincarélaan in Anderlecht. Heel veel personen gebruikten daarbij opnieuw pyrotechnisch materiaal.

Freelance journalist Yassin Akouh tweette deze beelden vanuit Brussel

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vuurwerk in Antwerpen

In Antwerpen is er gezien de nederlaag van Marokko op het WK voetbal woensdagavond geen volksfeest losgebarsten, maar dat betekent niet dat alles er rustig blijft. Zowel op het Kiel als op de Turnhoutsebaan is er vuurwerk afgestoken en op de Turnhoutsebaan zorgt dat ook voor een grimmige sfeer tussen kleine groepjes jongeren en de politie.

Anders dan na de voorbije wedstrijden (overwinningen) van het Marokkaanse nationale voetbalelftal op het WK in Qatar, sluit de Antwerpse politie ditmaal geen straten af voor verkeer om ruimte te laten aan feestvierders. “Er is deze keer ook niet zo veel volk op straat gekomen, maar diegenen die aanwezig zijn hebben veelal niet de beste intenties”, stelt politiewoordvoerder Willem Migom. “Er wordt vuurwerk afgestoken, soms ook zwaar vuurwerk.

Op het Kiel is de sfeer dankzij de ‘buurtvaders’ wel rustig, op de Turnhoutsebaan is dat minder het geval.” De politie nam al een voertuig in beslag van waaruit Bengaals vuur werd afgestoken en is met een waterkanon aanwezig op de Turnhoutsebaan, al moest dat nog niet worden ingezet.

Momenteel vonden er een honderdtal administratieve aanhoudingen voor ordeverstoring en vier gerechtelijke aanhoudingen plaats op het grondgebied van het Brussels-Hoofdstedelijk gewest. Deze aanhoudingen vonden plaats omwille van ordeverstoring, opzettelijke vernielingen aan twee politievoertuigen en het bezit van “cobra” vuurwerk dit terwijl het privébezit en privégebruik hiervan is verboden in België”, verduidelijkt politiewoordvoerster Van de keere iets na middernacht.

De Marokkaanse gemeenschap zorgde net zoals de voorgaande wedstrijden voor een mensenketting, maar die bracht weinig soelaas. De relschoppers schoten met vuurwerk naar de politie, waarop die meteen ingreep. Het waterkanon werd ingezet en er werd traangas gebruikt. Momenteel zijn er arrestaties aan de gang.