VS winnen beladen duel van Iran na doelpunt van Pulisic

Christian Pulisic scoort. © Getty

De Verenigde Staten hebben dinsdagavond op de derde en laatste speeldag van groep B op het WK voetbal in Qatar Iran afgetroefd met 0-1. De Stars and Stripes mogen zich daardoor samen met Engeland opmaken voor de achtste finales. Doelpuntenmaker Christian Pulisic liep een blessure op bij zijn doelpunt.

Het omwille van politieke redenen zwaar beladen duel tussen beide landen kreeg bij aanvang nog wat extra cachet doordat de uiteindelijke winnaar altijd zeker zou zijn van plaatsing voor de volgende ronde. De Amerikanen drukten de Iraniërs vrijwel meteen tegen hun eigen doel en kregen aan het einde van de eerste helft loon naar werken. Sergino Dest legde een afgemeten lange bal van Weston McKennie met het hoofd panklaar voor Christian Pulisic (38.), die de Iraanse defensie te slim af was en het leer tegen de netten ramde. Na de pauze moest Pulisic noodgedwongen in de kleedkamer blijven nadat hij zich bij het maken van de openingsgoal blesseerde bij een botsing met Alireza Beiranvand (ex-Antwerp).

Pulisic, ondersteund na zijn goal. © Getty

Iran moest komen en was halverwege de tweede helft dicht bij de gelijkmaker, maar de ingevallen Saman Ghoddos trapte naast. Team USA overleefde de slotfase, al was dat niet zonder enige moeite.

Engeland, groepswinnaar met 7 punten na een 3-0 zege tegen Wales, komt bij de laatste zestien uit tegen Senegal, de tweede uit groep A. De Verenigde Staten, runner-up met vijf punten, krijgen op hun beurt met Nederland de primus uit de poule van Senegal voorgeschoteld. Iran (3 punten) en Wales (1 punt) zijn uitgeschakeld.