‘Tweede seizoen op rij in play-off 2 zal niet zonder gevolgen blijven voor Standard’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Achter Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem zijn nog zes teams verwikkeld in een spannende strijd om drie play-off 1-tickets: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, RC Genk en Standard. Sportmagazine.be neemt deze week elke dag een van die zes onder de loep. Standard sluit vandaag de rij.

Standard beleeft opnieuw een grijs seizoen, maar toonde in de topper op Anderlecht eindelijk nog eens vechtlust. Te laat, of slagen de Rouches er toch nog in zich bij de top zes te scharen en mee te doen voor de Europese tickets? Pierre Danvoye volgt voor Sport/Voetbalmagazine het wel en wee van de Luikenaars.

Is het punt dat Standard wist weg te kapen op het veld van Anderlecht een indicatie dat de Rouches een nieuw elan hebben gevonden?

Pierre Danvoye: ‘De zeer strenge rode kaart voor Filip Mladenovic in de tweede minuut heeft zonder twijfel de spelers gemotiveerd om te bewijzen dat een scheidsrechterlijke tegenvaller hen niet klein zou krijgen. Maar als je kijkt naar hun engagement en hun energieverbruik tijdens de match, vraag je je wel af waarom ze dat niet elk weekend aan de dag kunnen leggen. Zondagavond zei een supporter op de radio: “Ze moeten begrijpen dat het niet volstaat om vier keer op een jaar top te zijn, twee keer tegen Anderlecht en twee keer tegen Charleroi.” Een juiste opmerking. Dit weekend komt het kleine Kortrijk naar Sclessin. Krijgen we dezelfde leeuwen te zien als die op het gras van Anderlecht, dan kan de zege Standard niet ontglippen. Maar we kunnen er niet zeker van zijn. Dat is een oud probleem.’

De Rouches spelen van hun laatste zes matchen er nog vier thuis en heeft op papier zeker niet het moeilijkste programma van de PO1-kandidaten. Kan dat volstaan om het verschil te maken?

‘Het is op papier inderdaad zeker haalbaar. En veelbelovend op basis van hun thuisbalans, met zeven overwinningen en twee draws in elf matchen. Zelfs als Standard niet top is, kan het in eigen stadion zijn wet opleggen. De cijfers op verplaatsing zijn veeleer catastrofaal met slechts één zege in twaalf duels. Maar er zal meer nodig zijn dan een vol huis, want er moeten nog meerdere hindernissen genomen worden. De Luikenaars kunnen zich niet focussen op één doel. De rechtstreekse concurrenten zullen ook nog punten verliezen, maar anderen zullen waardevolle punten pakken. Standard heeft zijn lot niet in eigen handen’.

Welke gevolgen zal een tweede seizoen op rij zonder play-off 1 hebben?

‘Sowieso zal het beleid van de nieuwe leiding, sinds anderhalf jaar aan het roer van Standard, in vraag worden gesteld. Vorig seizoen wonnen de Rouches nog de beker, maar verder oogt de balans zeer mager. Een club als Standard kan het zich niet permitteren om twee keer op rij naast play-off 1 te grijpen. Ook het frappante transferbeleid, met tientallen komers en vertrekkers, zal in vraag gesteld worden. Er is geen enkele stabiliteit in de aanwervingen en in de uitbouw van de kern. Zullen spelers als Ishak Belfodil en Orlando Sá, die het beste aanvalsduo van eerste klasse vormen, blijven in een jaar zonder Europees voetbal? Er zal opnieuw een groot spelersverloop zijn als Standard tot play-off 2 veroordeeld wordt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content