Onze eigenzinnige top 10 van de Olympische Spelen

© Belga

De top 10 van de Olympische Spelen, door de bril van Sportmagazine.be, met toppers en floppers, winnaars en verliezers en de opmerkelijkste prestaties.

Met 300 events in 16 dagen is het niet altijd evident om door het bos de bomen nog te zien. Daarom stelde Sportmagazine.be tijdens de hele Olympische Spelen van Londen een eigenzinnige top tien samen van atleten die de opmerkelijkse prestaties leverden.

Lees onderaan onze motivatie en kijk wie er eerder in de Top 10 stonden.

Top 10 Olympische Spelen 2012 volgens Sportmagazine.be

1. Lionel CoxBelgiëKarabijnschieten

Zilver

2. Evi Van AckerBelgiëZeilen

Brons

3. Usain BoltJamaicaAtletiek 100 en 200mGoud4. Shiwen YeChinaZwemmen 200 en 400m wissel

Goud

5. Michael PhelpsVS Zwemmen versch. disciplines

Goud/zilver

6. Charline Van SnickBelgiëJudo tot 48 kgBrons7. Felix SanchezDomenicaanseAtletiek 400m hordenGoud8. Kayla HarrisonVSJudo tot 78 kilogramGoud9. Epke ZonderlandNederlandTurnen (rekstok)Goud10. Attar / ShaherkaniSaudi-ArabiëAtletiek/judoUitgeschakeld

1. Lionel Cox (Karabijnschieten/België/Zilver in 50m liggend) Een van de minst bekende Belgische olympiërs en beoefent zijn sport op amateurbasis terwijl zijn concurrenten profs zijn, maar wel goed voor zilver in Londen, de beste van de drie Belgische medailles.

2. Evi Van Acker (Zeilen/België/Brons in Laser Radiaalklasse)De Gentse van 26 veroverde als eerste Belgische vrouw ooit een medaille in het zeilen op de Olympische Spelen.

3. Usain Bolt (Atletiek/Jamaica/goud op 100 en 200 meter) Legende of icoon? Hij is zonder twijfel de koning van de atletiek. De Jamaicaanse spurtsensatie is de eerste atleet in de geschiedenis die erin slaagt zijn olympische titels op zowel de 100 als de 200 meter te verlengen.

4. Shiwen Ye (Zwemmen/China/goud op 200 en 400 meter wisselslag) Zestienjarige zwemsensatie die op fabelachtige wijze goud behaalde op de 200 meter en 400 meter (met wereldrecord) wisselslag. Zwom op de laatste nummer in de laatste lengte zelfs sneller dan de Amerikaan Ryan Lochte bij de mannen.

5. Michael Phelps (Zwemmen/VS/onder andere goud op 200m vrij met VS en op 200m wissel)
Is met 22 medailles de beste olympiër ooit. Ook op de 200m wissel zorgde hij voor een unicum: nooit eerder won een man drie keer op drie opeenvolgende Spelen op hetzelfde nummer goud.

6. Charline Van Snick (Judo/ België/brons in categorie tot 48 kg) De Waalse bezorgde ons land op de eerste dag meteen een eerste medaille.

7. Felix Sanchez (Atletiek/Domenicaanse Republiek/goud op 400m horden) Tranen met tuiten huilde toen hij zijn gouden medaille kreeg. Hij had aan zijn overleden grootmoeder beloofd dat hij goud zou halen en dat deed hij, in exact dezelfde tijd als toen hij acht jaar geleden goud won in Athene.

8. Kayla Harrison (Judo/VS/goud in categorie tot 78 kg)Deze 22-jarige judoka, door haar voormalige trainer seksueel misbruikt, kwam naar de Spelen om de VS het eerste olympische goud in het judo ooit te bezorgen. ‘Mission accomplished’.

9. Epke Zonderland (Turnen/Nederland/goud)Veroverde goud aan de rekstok met een oefening die zijn coach volledig zelf bedacht om aansluiting bij de wereldtop te vinden. De uitvoering had zo een hoge moeilijkheidsgraad, dat ze nog nooit eerder in competitie was uitgevoerd.

10. Sarah Attar en Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani (Atletiek en judo/Saudi-Arabië/uitgeschakeld)De eerste vrouwen die voor Saudi-Arabië deelnemen aan de Spelen. Attar eindigde laatste in haar reeks van de 800 meter, op ruim 43 seconden van de winnaar. Shaherkani verloor in de categorie boven 78 kilogram kansloos in de eerste ronde. Sportief niets verwezenlijkt dus, maar allicht wel de deuren geopend voor vele vrouwen na hen.

STONDEN EERDER IN DEZE TOP 10:
– Yannick Agnel (Zwemmen/Frankrijk)In een prestigeduel in de finale klopte de Franse ploeg de Verenigde Staten met de topfavorieten Michael Phelps en Ryan Lochte. Op de 200 m vrij veroverde Agnel nog eens individueel goud, ten koste van Lochte.

Steve Darcis (Tennis/België)
Als enige Belgische man naar de tweede ronde, na stunt tegen de Tsjech Berdych, het nummer zeven van de wereld.

– Marianne Vos (Wielrennen/Nederland/goud in wegrit) De Nederlandse won in Londen goud in de wegrit.

– Braziliaans voetbalelftal (voetbal/Brazilië/nog in de running) Onder impuls van ene Neymar plaatste de favoriet zich met 6 op 6 als eerste land voor de kwartfinales.

– Tim Maeyens (Roeien/België/nog in de running) De man uit Brugge plaatste zich in de skiff voor de kwartfinales in een nieuwe olympische besttijd en staat intussen in de halve finales.

– Kim Clijsters (Tennis/België/nog in de running)
De Limburgse gaat met veel vertrouwen naar de achtste finales na een makkelijke en overtuigende zege tegen Carla Suarez Navarro.

– Japanse turnmannen (Turnen/Japan/zilver)
In de teamcompetitie van het turnen bij de mannen haalde Japan het podium na een klacht tegen de score voor Kohei Uchimura had gekregen. Daardoor viel Oekraïne naast de prijzen.

– Dana Vollmer (Zwemmen/Verenigde Staten/goud op 100m vlinder) Zwom naar goud in een nieuw wereldrecord (55.98) en werd de eerste vrouw ooit die op dat nummer onder de 56 seconden duikt.

– Alexandre Vinokourov (Wielrennen/Kazachstan/goud in wegrit) Internationaal verguisd, maar dikte op zijn 38e zijn palmares wel aan met een olympische titel.

– Dream Team (Basketbal/VS/nog in de running) Scoorde tegen Nigeria een fabelachtige 156 punten, een verbetering van het olympisch record (138) van Brazilië in 1988.

– Hamadou Djibo Issaka (Roeien/Niger/uitgeschakeld) Onder het olympische motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’: bakte er absoluut niets van en finishte in zijn reeks meer dan twee minuten na de winnaar.

– Nasser al-Attiya (Qatar/Schieten/brons)
Na vijf Spelen is het hem eindelijk gelukt. Al-Attiya, vorig jaar winnaar van de Dakar Rally, bezorgde zijn land de derde olympische medaille ooit.

– Kevin en Jonathan Borlée (België/Atletiek/finale)Vijfde en zesde plaats in een finale waarin de broers moest opboksen tegen het sprintgeweld uit de Caraïben.

De beste quotes van de Olympische Spelen

Het volledige programma van de Olympische Spelen

Volg Sportmagazine.be op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content