Turkse voetballegende Hakan Sükür leeft als banneling in Californië

Hakan Sükür © Belga Image

L’Equipe Magazine trok naar Californië om daar de door Turkije verbannen ex-aanvaller Hakan Sükür op te zoeken.

De Duitse international Mesut Özil nodigde onlangs de Turkse president Recep TayyipErdogan uit op zijn huwelijksfeest met Miss Turkije 2014 Amine Gülse. Een dergelijk tafereel is niet weggelegd voor de inmiddels 47-jarige Hakan Sükür.

Uit de schijnwerpers en internationale media leidt de 112-voudige international en beste schutter ooit in de geschiedenis van Turkije (51 doelpunten) een sterk teruggetrokken bestaan in de VS. Ver weg is de held van de natie, die fel bejubeld werd en rijk werd door zijn geliefkoosde sport.

En die in 2011 werd verkozen als parlementslid voor de AKP, de conservatieve partij van Erdogan. Maar amper twee jaar later stapte de ex-spits eruit, toen de president botste met de naar de VS verbannen islamitische leider Fethullah Gülen. Sükür ging door als onafhankelijk parlementslid.

In december 2013 trok de Stier van de Bosporus er zelf de stekker uit, omdat hij te veel corruptie vaststelde en daar niet mee wilde geassocieerd worden. Een celstraf van vier jaar riskeert Sükür sinds 2015, vanwege vermeende beledigingen via tweets aan het adres van president Erdogan en zijn zoon.

Het gevolg? Net als zijn landgenoot en boezemvriend, de profbasketter Enes Kanter (Portland), diende Sükür vanwege het bestaande aanhoudingsmandaat in eigen land te vluchten naar de andere kant van de wereld. Hij was voortaan een uitgestotene en werd als een verrader neergezet. ‘Ik hou van democratie, mensenrechten en gelijkheid’, verklaarde de gevallen ster aan de Franse reporter Yohann Hautbois in Palo Alto, op iets minder dan een uur rijden van San Francisco. ‘Zo was het toch altijd. Maar alles veranderde plots. Ik niet, en dat is nu mijn misdrijf.’

Ook in de States verliep niet alles meteen naar wens voor Sükür, zijn echtgenote, twee dochters en zoon. Hij investeerde met vrienden in een patisseriezaak, met specifiek Turkse gerechten. Maar de ex-prof diende, ondanks het succes, alles te verkopen (inclusief drie luxewagens) vanwege de oplopende schulden omdat in zijn geboorteland zijn vastgoed werd aangeslagen en zijn bankrekeningen waren geblokkeerd. ‘Soms huil ik, dat lijkt me normaal’, erkent hij. ‘Maar ik kijk altijd vooruit, ik zal nooit de schouders laten hangen.’

De oud-miljonair gaat nu als vrijwilliger tweemaal per week het invallersteam in het voetbal van de prestigieuze Stanforduniversiteit begeleiden. Sükür, acht keer Turks kampioen met Galatasaray, heeft nog een Amerikaanse droom: investeren in een voetbalacademie, om zijn geliefkoosde sport en passie te kunnen doorgeven aan een volgende generatie. Zijn dertienjarige zoon speelt trouwens vrij goed basket bij Palo Alto Flight.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier