Cultheld Teemu Pukki blijft ook scoren in de Premier League

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Cultheld Teemu Pukki (29) kan het dus ook een reeks hogerop. Tot grote vreugde van de fans van Norwich.

In tijden van waanzinnige transferbedragen voor spelers die niet altijd uitblinker zijn, springt het verhaal van de Fin Teemu Pukki, de vlot scorende spits van Norwich, eruit: gratis weggehaald bij Brøndby was hij vorig seizoen goed voor 36 goals in 56 wedstrijden, club en nationale ploeg samen. Een koopje. Het bezorgde hem de status van cultheld in Norwich en omstreken.

Continuïteit

No Pukki, no party, in de fanshop van Norwich, dat door zijn doelpuntenlawine promoveerde naar de Premier League, vind je alles met dat opschrift. Sjaals, theekoppen, shirts … Geen wonder dat Pukki, speler van het jaar in tweede klasse, deze zomer twee contracten tekende: een met zijn lief, voor een huwelijk, en een met zijn club. Norwich, dat bij de vorige promotie onder meer Vadis Odjidja een kans gaf in de Premier League, koos bij een nieuw verblijf in eerste klasse voor de weg van de continuïteit. Het gros van de spelers die voor de promotie zorgden, kreeg een contractverlenging. Het moest de club een boost richting nieuw seizoen geven.

Zijn verhaal is een wonder. Op zijn 18e voetbalde Pukki bij een ploeg uit Kotka, aan de Baltische Zee. Daar werd hij ontdekt door FC Sevilla. Zijn moeder liet haar werk staan en verhuisde mee naar Zuid-Spanje, maar doorbreken daar lukte niet. Te warm, niet zijn voetbal, al is hij relatief snel en beweeglijk. Na één match in de hoofdmacht ging Pukki op Europese tournee. Zonder veel sportief succes passeerde hij bij Schalke en Celtic om uit te komen in Brøndby. Daar haalde Norwich hem weg. Gratis. Het werd een schot in de roos.

Pukki bracht Norwich bijna eigenhandig naar de Premier League.
Pukki bracht Norwich bijna eigenhandig naar de Premier League.© BELGAIMAGe

Dat is ook zijn start in de Premier League. Die kwam er op Anfield Road, bij het Liverpool waar veel mensen uit zijn familie fan van waren, vanwege Litmanen en Hyypiä. Norwich kreeg rammel, maar Putti scoorde. Scoren deed hij vervolgens opnieuw tegen Newcastle. Een hattrick zowaar. Wat nu volgt heet bevestigen, maar op je 29e in de Premier League belanden en daar direct impact hebben: niet slecht voor een koopje.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content