De Wereldvoetbalbond FIFA heeft vorige week een aantal concrete voorstellen geformuleerd om de wildgroei aan spelersmakelaars en de wantoestanden in het voetbalmilieu aan te pakken. De Pro League is daar intussen al een jaar mee bezig op nationaal niveau. "We hoeven niet te wachten op de FIFA, want we staan zelf al verder", reageerde Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, maandag.

Een maximale commissie voor makelaars, eenzijdige vertegenwoordiging in een transfer, een licentieverplichting, een limiet op het aantal verhuurde spelers en een clearinghouse dat toekijkt op de commissiestromen: dat zijn de voorstellen die de Wereldvoetbalbond FIFA lanceerde en laat doorlichten om meer transparantie in het voetbal te krijgen. Intussen staat de Pro League zelf al dicht bij de uitrol van zijn clearinghouse. De definitieve goedkeuring van het wettelijk kader zal wellicht op 17 december gebeuren, waardoor het clearinghouse in de zomer van 2020 van kracht zal zijn.

"We hoeven dus niet te wachten tot de FIFA zijn initiatieven heeft uitgewerkt", aldus Croonen na de raad van bestuur van de Pro League. "De FIFA-voorstellen gaan dezelfde richting uit als onze maatregelen. Dat bevestigt dat we goed bezig zijn. Maar we staan al veel verder dan de FIFA. We kunnen dus als goed voorbeeld dienen." De clubs kregen maandag een update van de werkzaamheden omtrent het clearinghouse, maar daar wilden Croonen en CEO Pierre François verder niets over kwijt.

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft vorige week een aantal concrete voorstellen geformuleerd om de wildgroei aan spelersmakelaars en de wantoestanden in het voetbalmilieu aan te pakken. De Pro League is daar intussen al een jaar mee bezig op nationaal niveau. "We hoeven niet te wachten op de FIFA, want we staan zelf al verder", reageerde Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, maandag. Een maximale commissie voor makelaars, eenzijdige vertegenwoordiging in een transfer, een licentieverplichting, een limiet op het aantal verhuurde spelers en een clearinghouse dat toekijkt op de commissiestromen: dat zijn de voorstellen die de Wereldvoetbalbond FIFA lanceerde en laat doorlichten om meer transparantie in het voetbal te krijgen. Intussen staat de Pro League zelf al dicht bij de uitrol van zijn clearinghouse. De definitieve goedkeuring van het wettelijk kader zal wellicht op 17 december gebeuren, waardoor het clearinghouse in de zomer van 2020 van kracht zal zijn. "We hoeven dus niet te wachten tot de FIFA zijn initiatieven heeft uitgewerkt", aldus Croonen na de raad van bestuur van de Pro League. "De FIFA-voorstellen gaan dezelfde richting uit als onze maatregelen. Dat bevestigt dat we goed bezig zijn. Maar we staan al veel verder dan de FIFA. We kunnen dus als goed voorbeeld dienen." De clubs kregen maandag een update van de werkzaamheden omtrent het clearinghouse, maar daar wilden Croonen en CEO Pierre François verder niets over kwijt.