Officieel was dat echter niet het geval en dus kreeg de club een licentie.

De krant citeert een e-mail van Pierre François, CEO van de Belgische Pro League, van september 2016 aan Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco, op dat moment op zoek naar een Belgische satellietclub.

'Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen', schrijft François.

De e-mail is een van de Football Leaks-documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met het Europese onderzoeksnetwerk van journalisten EIC en De Standaard.

Ze is opmerkelijk omdat 'P.Z.' (Pini Zahavi, nvdr) op dat moment officieel niets meer te zeggen had bij Moeskroen. En net om die reden kreeg Moeskroen in de lente van 2016 een licentie voor het seizoen 2016-2017.

'Ik weet dat het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, nvdr) Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in de handen van een makelaar zou zijn. Maar Pierre François is natuurlijk ook geen idioot. En dus wist ik zelf ook wel dat Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat', reageert François in de krant.

François, die deel uitmaakt van het expertenpanel dat voor de Pro League een interne code voor de profclubs moet uitwerken na het fraudeschandaal 'Propere Handen', voert verder aan dat de licentiecommissie en het BAS zijn bevoegdheid niet zijn en autonoom handelen.

Draaimolen Mouscron

Sport/Voetbalmagazine publiceert deze week een eigen onderzoek naar de banden tussen de club en makelaars. Daarin zegt Nils Van Brantegem namens de licentiecommissie van de Pro League: 'Tot de dag van vandaag is niemand erin geslaagd te bewijzen dat de club in handen is van makelaars. Noch de clubs die klacht indienden, noch wij bij de Pro League.'

Paul Allaerts, voormalig scheidsrechter en sinds juni 2016 algemeen directeur van Mouscron, zegt dat er bij zijn komst 'geen makelaar meer in het bestuur van de club was.'

Maar alleen al de aanwezigheid van Johannes Diederich in de raad van beheer tot en met april van dit jaar bewijst het tegendeel. 'Hij maakte deel uit van de club maar had geen banden met de makelaars', meent Allaerts, evenmin als zijn voorzitter Patrick Declerck op de hoogte dat Diederich ook lid is van managementbureau Soccertalk.

Sport/Voetbalmagazine merkt ook op dat de huidige sportief directeur van Mouscron, de Duitser Jürgen Röber, in een interview in oktober 2017 toegaf dat hij die job aangeboden kreeg door 'kenissen', concreet: Fali Ramadani, de Macedonische zakenpartner van Zahavi. De Thaise zakenman die in maart van dit jaar de club overnam, Pairoj Piempongsant, is eveneens een medewerker van Zahavi.

Lees meer: Mouscron straks in Zuid-Amerikaanse handen?