Rode Duivels winnen van Denemarken dankzij uitmuntende Kevin De Bruyne

© Belga Image

België heeft zijn tweede wedstrijd op dit EK gewonnen van Denemarken. Na een zwakke eerste helft en een 1-0-achterstand trok Kevin De Bruyne met een assist en een goal de Rode Duivels in een sterke tweede helft toch voorbij de Denen.

De Rode Duivels begonnen op z’n zachtst gezegd aarzelend aan het duel en keken na amper twee minuten al voor de eerste keer dit toernooi tegen een achterstand aan. Jason Denayer, die centraal achterin de voorkeur had gekregen op een tegen Rusland nochtans uitstekende Dedryck Boyata, verspeelde knullig het leer, waar Yussuf Poulsen optimaal van profiteerde: 1-0 en het eerste Belgische tegendoelpunt op EURO 2020 was een feit.

Het waren toch wel speciale omstandigheden om een wedstrijd te spelen, op hetzelfde toneel waar amper vijf dagen geleden Christian Eriksen een hartstilstand kreeg en ter plaatse minutenlang gereanimeerd moest worden. Het leek een verlammend effect te hebben op de Belgen, terwijl de Denen Eriksen wilden eren met een knalprestatie tegen de nummer een van de wereld. Het openingskwartier was dan ook vooral eenrichtingsverkeer richting de kooi van Thibaut Courtois, vooral de Belgische linkerflank en Denayer stonden bij momenten te daveren op hun benen.

Tot een uitgespeelde kans kwamen de Belgen voor rust dan ook niet. Wat statische druk en twee hoekschoppen op het halfuur, meer viel er niet te noteren. De bondscoach zag de dringendheid van de situatie snel in, want bij de rust mocht Dries Mertens in de kleedkamer blijven. Kevin De Bruyne was de man die de scheve situatie moest helpen rechttrekken.

Voor de Speler van het Jaar in Engeland waren het de eerste speelminuten sinds de finale van de Champions League, toen hij na een contact met de Duitser Antonio Rüdiger een neus- en oogkasbreuk opliep. De invalbeurt van De Bruyne kwam er sneller dan verwacht, door de 1-0 achterstand van de Belgen. Op het resultaat was het niet lang wachten. Romelu Lukaku rolde op snelheid de Deense linkerflank op en bediende De Bruyne, die niet zelfzuchtig was en panklaar legde voor Thorgan Hazard, die centraal voor doel niet meer kon missen: 1-1 na een doelpunt uit het boekje.

Even later vielen ook Axel Witsel en Eden Hazard in, waardoor Martinez sneller dan verwacht met zijn type-elftal tussen de lijnen stond. Voor Witsel waren het de eerste speelminuten sinds zaterdag 9 januari, toen hij in het duel met Borussia Dortmund tegen RB Leipzig op het halfuur met een scheur in de achillespees uitviel en zijn EK-droom voorbij leek.

Met alle sterren op het veld gingen de Belgen op en over de Denen. De Bruyne toonde nog maar eens aan onmisbaar te zijn voor dit België door twintig minuten voor affluiten zelf de 1-2 voorbij Schmeichel te schuiven, op assist van Eden Hazard en alweer na een enig mooie aanval.

Het bleef opletten voor de stugge Denen, zo belandde een kopbal van Braithwaite nog op de deklat. Gescoord werd er niet meer en zo werd het een op basis van de tweede helft verdiende zege voor de Belgen. Dankzij het perfecte rapport van zes op zes na twee groepswedstrijden zijn de Rode Duivels na Italië als tweede land al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde. Mathematische zekerheid over een stek in de top twee van de groep is er echter nog niet, maar de troepen van bondscoach Roberto Martinez zijn sowieso al bij de vier beste derdes. Een punt tegen Finland volstaat maandag op de slotspeeldag om groepswinnaar te worden.

Partner Content