Binnenlandse Zaken komt met verstrengde voetbalwet: ‘Veiligheid begint bij de clubs’

© Belga Image

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft maandag bij een vergadering met de Belgische profclubs in de Dossinkazerne in Mechelen de verstrengde voetbalwet voorgesteld. Met een grotere rol en verantwoordelijkheid voor clubs zal er meer ingezet worden op pakkans, strengere straffen en dito toegangscontrole. Dat meldt de minister maandag in een persbericht. Voorlopig gaat het om een voorontwerp dat nog aan de regering moet voorgelegd worden.

Verlinden steekt van wal met de vaststelling dat een verstrengde voetbalwet meer dan nodig is. Het afgelopen weekend moest het duel tussen Charleroi en KV Mechelen stilgelegd worden, in andere stadions werd er veel pyrotechnisch materiaal gebruikt. ‘Niemand heeft een mirakeloplossing, het enige antwoord is een gezamenlijke aanpak door alle actoren’, aldus de minister.

‘Een aantal supporters zet de veiligheid van velen op het spel, en berokkent de voetbalwereld alweer imagoschade. De eerder aangekondigde verstrenging van de voetbalwet is dus hoogst nodig’, zegt Verlinden.

‘Veiligheid in de stadions begint bij de clubs’, gaat Verlinden verder. Om de clubs verder te responsabiliseren, wordt hun aandeel in de veiligheidsketen met de nieuwe voetbalwet vergroot. Clubs zullen strenger worden gecontroleerd en ook zwaarder bestraft als er tekortkomingen aan hun camerasystemen worden vastgesteld, ze de regelgeving in verband met ticketverkoop niet naleven of ze onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen om pyrotechnisch materiaal uit hun stadions te weren.

Supporters die gepakt worden op strafbaar gedrag, zoals pyrogebruik, racisme of xenofobie, in het stadion, zullen in het voorstel ook zwaarder gestraft kunnen worden. Zo zal het maximale stadionverbod opgetrokken worden van vijf naar tien jaar. Ook op geweldsfeiten tegen stewards of hulpverleners zullen er in de verstrengde wet zwaardere straffen staan. 

Supporters van Charleroi legden de wedstrijd tegen KV Mechelen stil afgelopen weekend. © Reuters

Wie een stadionverbod krijgt, moet ook effectief het stadion niet meer kunnen betreden. Clubs moeten reeds hun abonnementen en tickets op naam afleveren, stewards zullen ook de identiteit van supporters kunnen controleren. Tot nu toe mogen alleen de politie en leden van een bewakingsfirma dat. De identiteit zal dan vergeleken worden met de naam op het ticket of abonnement. Bij risicowedstrijden zal die controle intensiever worden toegepast.

De basis van de aanpak werd in mei 2022 gelegd, met het actieplan ‘Samen voor veilig voetbal’. Het plan ontstond uit een samenwerking tussen de politie, de profclubs, de Pro League, de Belgische Voetbalbond (KBVB) en de FOD Binnenlandse Zaken.

‘Ik reken erop dat de engagementen aangegaan door alle partners in het actieplan, dat in mei 2022 is gelanceerd, worden nageleefd. En dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Verder hoop ik dat de verstrengde voetbalwet snel kan worden goedgekeurd door de regering en het parlement’, vat Verlinden haar initiatief samen.

Partner Content