Joachim Löw kiest voor ommezwaai bij de Mannschaft

Joachim Löw kiest resoluut voor de jeugd bij de Mannschaft. © BELGAIMAGE

Bondscoach Joachim Löw wil de Duitse nationale ploeg een nieuw gezicht geven.

Na het WK van 2018 kwam er met het afscheid van Sami Khedira (31, Juventus, 77 interlands en 7 goals) al een eerste aanzet in het kader van de zogeheten Umbruch. Maar voor drie andere wereldkampioenen uit 2014 – Mats Hummels (30), Jérôme Boateng (30) en Thomas Müller (29) – reisde Joachim Löw speciaal met teammanager Oliver Bierhoff en rechterhand Oliver Sorg onaangekondigd af naar München.

Daar lichtte hij tegenover de routiniers toe dat hij met zijn team een herstart wil nemen. ‘We willen de Mannschaft een nieuw gezicht geven’, verklaarde de bondscoach. ‘Nu is dit de juiste stap. De jongeren hebben de ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen.’

De uitsluiting van het trio houdt voetbalminnend Duitsland al weken in de greep. Het leidde zelfs tot woede en ergernis, ook bij hun Bayernploegmaats en internationals Joshua Kimmich (24), Niklas Süle (23) en Leon Goretzka (24). ‘Ze verdienden een ander afscheid dan dit’, verklaarde Kimmich. ‘Geen van hen is te oud om voor de nationale ploeg uit te komen.’

Het was dus geen toeval dat Leroy Sané (23), Julian Brandt (22) en Timo Werner (23) reclame maakten voor Volkswagen (de nieuwe sponsor van de Duitse voetbalbond) voor de oefeninterland in Wolfsburg tegen Servië op 20 maart. Vier dagen later neemt Duitsland het op tegen Nederland in de Johan Cruijff Arena van Amsterdam, voor de kwalificatiereeks van het EK 2020. Vorig jaar haalde Oranje het in de Nations League nog met 3-0 van de zwalpende Mannschaft.

Er lijkt dus een stevige ommezwaai aan te komen, want ook Manuel Neuer (32) moet na 84 interlands stilaan vrezen voor zijn stek tussen de palen. Marc-André ter Stegen (26, Barcelona) popelt van ongeduld om aan zijn 22e wedstrijd te kunnen beginnen.

Door de blessure van Julian Draxler (PSG) zijn Toni Kroos (Real Madrid), Matthias Ginter (Gladbach) en Neuer de enige overlevers van 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier