Voorzitter Premier League juicht verkoop van Chelsea toe: ‘Een welkome beslissing’

Roman Abramovitsj © Belga Image

Richard Masters, de algemeen directeur van de Engelse Premier League, heeft donderdag de beslissing van Roman Abramovich om Chelsea te verkopen, toegejuicht. Supporters van de Londense club bedankten de Russische zakenman voor het ‘ongekende succes’.

Groot-Brittannië heeft Abramovich nog niet op haar zwarte lijst gezet na de Russische invasie in Oekraïne. Op die lijst staan banken, bedrijven en tycoons die het Kremlin steunen. Maar de vrees voor een mogelijke inbeslagname van zijn bezittingen zou Abramovich ertoe hebben aangezet om afscheid te nemen van ‘zijn’ Chelsea. De Rus maakte woensdag zelf bekend dat hij Chelsea te koop zet. De 55-jarige oligarch heeft zelfs toegezegd de ‘netto-opbrengst’ van de verkoop van de club te schenken aan de slachtoffers van de oorlog.

‘De situatie is ongelooflijk snel geëscaleerd in de laatste zeven dagen en hij (Roman Abramovich, red.) is tot de juiste conclusie gekomen,’ vertelde Richard Masters op een voetbalforum in Londen, georganiseerd door de Financial Times. ‘De situatie was onhoudbaar geworden. Het is een welkome beslissing, in het belang van iedereen, inclusief de fans.’

‘De snelste verkoop ooit was in tien dagen’, vervolgde Masters. Het is niet onmogelijk dat er deze keer nog sneller een overnemer wordt gevonden. Normaal gezien duurt een verkoop van een club enkele weken.

Fans van de Londense club betuigden intussen hun dankbaarheid aan Abramovich. Het was hij die Chelsea deed uitgroeien tot een van de beste en meest competitieve clubs in Engeland en Europa sinds zijn komst in 2003.

De Chelsea Supporters’ Trust schreef in een verklaring: ‘De CST wil graag haar dankbaarheid uitspreken aan de heer Abramovich voor zijn genegenheid, passie en toewijding aan Chelsea FC. Zijn steun heeft ons tijdens zijn ambtstermijn ongekende successen gebracht. Chelsea-fans zullen nooit vergeten wat hij voor onze club heeft gedaan. Dank u, meneer Abramovich.’

Sinds de komst van de Russische miljardair heeft de Londense club 21 nationale en internationale titels gewonnen, waaronder vijf Engelse competitietitels en twee keer de Champions League.