Invaller Gareth Bale helpt Real Madrid aan derde Champions League-winst op rij

© Belga/AFP

Real Madrid heeft zaterdag voor de derde keer op rij de Champions League voetbal gewonnen. in de finale in Kiev versloeg het Liverpool met 3-1. Bij de rust was het nog 0-0 gelijk.

Liverpool begon aanvallend aan de wedstrijd met acties van het gouden trio Mohamed Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané. Na een kwartier voetballen kwam Cristiano Ronaldo met de eerste kans voor Madrid. Zijn hard schot ging echter enkele centimeters boven de dwarsligger. Toen de 19-jarige Trent Alexander-Arnold stevig uithaalde, toonde Real-doelman Keylor Navas nog maar eens zijn waarde.

Na bijna een halfuur spelen brak er een drama uit bij Liverpool. Sterspeler Salah verliet het veld in tranen nadat hij een schouderblessure overhield aan een duel met Sergio Ramos. Niet veel later zag ook Real een speler uitvallen. Het was Dani Carvajal die zichtbaar geëmotioneerd het veld verliet voor Nacho Fernandez.

Real kwam intussen meer en meer in de wedstrijd en even leken de Koninklijken feest te mogen vieren toen Karim Benzema op de rebound binnenkopte. De lijnrechter had echter zijn vlag gehesen, waardoor de score onveranderd bleef.

De tweede helft was nog niet goed bezig toen Isco zijn schot op de dwarsligger zag uiteenspatten. In de 51e minuut eiste Liverpool-doelman Loris Karius, die Rode Duivel Simon Mignolet op de bank hield, de hoofdrol op. Hij wilde de bal laag naar zijn ploegmaat uitgooien, maar zijn uitgooi werd listig onderschept door Benzema, die op een meter van de doelman de bal in doel devieerde.

Liverpool maakte vier minuten later gelijk toen Mané vanop een hoekschopfase een kopbal van Dejan Lovren in doel werkte. In de 64e minuut zette Gareth Bale, amper drie minuten op het veld, met een prachtige omhaal de 2-1 op het bord. Aan de overkant probeerde Mané opnieuw gelijk te maken, maar de Senegalees zag zijn poging op de paal stranden.

In de 83e minuut flaterde Karius nog een tweede keer. De concurrent van Mignolet slaagde er niet in een makkelijk afstandsschot van Bale tegen te houden. Zo eindigde de wedstrijd op 3-1.

Reacties

Karius verontschuldigde zich na de wedstrijd huilend bij de fans van de ‘Reds’ op de tribunes in Kiev en vervolgens ook in de kleedkamer bij zijn medespelers. ‘Ik vind het heel erg voor mijn teamgenoten, ik heb de finale voor ze verloren’, zei de doelman. ‘Ze probeerden me in de kleedkamer op te beuren, maar het spijt me heel erg.’

Bale zei achteraf dat hij naar zijn smaak een basisplaats had verdiend. ‘Het beste wat ik kon doen was als invaller belangrijk zijn. En ja, dat heb ik wel gedaan’, zei hij met een brede grijns. De Welshman noemde zijn omhaal zijn mooiste doelpunt ooit. ‘Dat kan niet anders. In de finale van de Champions League, een groter podium is niet denkbaar.’

Trainer Jürgen Klopp van Liverpool vreest dat Mohamed Salah het WK moet missen als gevolg van het duel met Sergio Ramos. ‘Mo is nu in het ziekenhuis voor een röntgenfoto’, zei Klopp. ‘Het ziet er niet goed uit. Hij heeft iets met zijn sleutelbeen of schouder.’

Salah keerde na een behandeling nog even terug op het veld, maar had zoveel last dat hij al snel in tranen naar de kleedkamer verdween. ‘Het was een meedogenloze actie van Ramos’, mopperde Klopp. ‘Hij heeft waarschijnlijk geen vrienden gemaakt in Egypte.’

Salah leidde zijn land voor het eerst sinds 1990 naar het WK. De aanvaller van Liverpool werd dit seizoen topscorer in de Premier League en kreeg zo’n beetje alle individuele prijzen in Engeland.

Geschiedenis

Real won zaterdag voor de dertiende keer in de geschiedenis de Europacup I, na 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016 en 2017. In 1962, 1964 en 1981 was ‘de Koninklijke’ verliezend finalist. Liverpool stond voor de achtste keer in de finale. Het won die in 1977, 1978, 1981, 1984 en 2005 en was ook in 1985 en 2007 al runner-up.

Zinédine Zidane is de eerste coach die drie keer op rij de beker met de grote oren in de lucht mocht steken. Alleen Carlo Ancelotti en Bob Paisley wonnen het belangrijkste toernooi voor Europese clubs ook drie keer als trainer. De Italiaan Ancelotti deed dat in 2003 en 2007 met AC Milaan en in 2014 met Real Madrid. De Engelse trainer Paisley leidde Liverpool in 1977, 1978 en 1981 drie keer naar de winst van de Europa Cup I.

De 45-jarige Zidane begon in januari 2016 bij Real Madrid, als opvolger van de ontslagen Rafael Benitez.

Cristiano Ronaldo pakte zijn vijfde Champions League-trofee. daarmee komt hij op gelijke hoogte met zeven oud-spelers van Real Madrid, onder wie Alfredo Di Stefano, en de Italianen Paolo Maldini en Alessandro Costacurta. Eén speler deed nog beter. De Spanjaard Francisco ‘Paco’ Gento won de Europa Cup I in de jaren vijftig en zestig liefst zes keer met de ‘Koninklijke’.

Met vijftien doelpunten is Ronaldo al voor de zevende keer topscorer. ‘CR7’ werd in het seizoen 2007-2008 voor het eerst topscorer in de Champions League. Hij maakte toen acht doelpunten voor Manchester United. In 2013 (twaalf doelpunten), 2014 (zeventien), 2015 (tien), 2016 (zestien) en 2017 (twaalf) was hij ook de meest trefzekere speler.

Ronaldo moest die titel in 2015 wel delen met Neymar en Lionel Messi. Met een totaal van 120 doelpunten mag de 33-jarige Portugees zich ook de topscorer aller tijden van de Champions League noemen. Messi volgt met honderd treffers.

Partner Content