‘Keuze voor Rutten bleek snel dwaas, voor spelers én bestuur’

Fred Rutten: na iets meer dan drie maanden al weer weg bij Anderlecht. © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Een woordje uitleg bij de breuk tussen RSC Anderlecht en Fred Rutten door Thomas Bricmont, die paars-wit van nabij volgt voor Sport/Voetbalmagazine.

Op zes speeldagen van het einde van het seizoen, gaan Anderlecht en Rutten toch nog uit elkaar. Moeten we daarin de radeloosheid van het bestuur zien?

THOMAS BRICMONT: De situatie was onhoudbaar geworden voor de directie en dit ontslag, het tweede van het seizoen – wat uitzonderlijk is op Anderlecht, benadrukt de chaos die reeds enkele maanden heerst in het hart van de club. De komst van Rutten was slechts een standaardkeuze en symboliseert de obsessie van de nieuwe directie om de ‘Nederlandse weg’ op te gaan. Heel snel bleek het een dwaze keuze, in eerst instantie in de ogen van de spelers en later ook in die van de bestuurders.

Welk verwijt kan men Rutten maken? Zijn opdracht was de club plaatsen voor play-off 1 en dat is gelukt.

BRICMONT: De kwalificatie voor PO1 kan niet verdoezelen dat het spelniveau zwak blijft en dat er veel problemen zijn binnen de kleedkamer. Reeds sinds zijn aankomst, op de winterstage in Spanje, botste Rutten met verschillende leidinggevenden in de kern. Snel was de directie zich bewust van de totaal verouderde methoden van de nieuwe keuze. Rutten symboliseert ook het gebrek aan aantrekkelijkheid van een club die hoopte hard toe te slaan met een opvolger van Hein Vanhaezebrouck.

Verwacht je meteen een nieuwe ‘volwaardige’ trainer – en zo ja, wie – of zal Anderlecht met een interim-coach het seizoen uitdoen?

BRICMONT: De naam die nu overal over de lippen gaat, is die van de Deense coach Kasper Hjulmand. Hij was in de winter al dicht bij Anderlecht en heeft onlangs nog het nieuwe management ontmoet. Maar om dit seizoen te beëindigen, zal wellicht assistent Karim Belhocine ad interim overnemen. Hij wordt gewaardeerd door de spelersgroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier