Aftellen naar de MLS: de Belgische link

Roland Lamah, ooit nog Rode Duivel, loopt al enkele jaren rond in de MLS. © AFP

De bekendste Amerikaan in onze competitie is keeper Ethan Horvath van Club Brugge. Maar in een vijfde en laatste deel gaan we na hoeveel Belgische links er terug te vinden zijn in de MLS.

Veel Belgische spelers hoopten in het verleden eigenlijk niet op een American Dream. Zo verkozen Rode Duivels Marouane Fellaini en Mousa Dembélé afgelopen winter eerder het Chinese geld boven de glamour van de VS.

Wie daar wel al een aantal jaren over het middenveld dartelt, is Roland Lamah. De Ivoriaanse Belg kreeg in zijn Anderlechtperiode weinig kansen en koos na een paar omzwervingen voor een avontuur bij FC Dallas. Na twee jaar Texas transfereerde de intussen 31-jarige winger richting nieuwkomer Cincinnati. Benieuwd hoe hij het daar gaat doen.

Prins Laurent Ciman

Opvallender is de passage van een andere oud-speler uit de Jupiler Pro League en ook ex-Rode Duivel. Laurent Ciman groeide in vijf jaar tijd uit tot een steunpilaar achterin bij Standard, tot hij in 2015 richting Canada trok.

Als familieman en vader van een dochtertje met autisme, kon hij bij Montréal Impact rekenen op zowel een verderzetting van zijn carrière alsook de beste zorgen voor zijn gezin. Zijn straffe prestaties op Sclessin trok hij daar gewoon door. Dat leverde hem eind 2015 de titel van ‘beste verdediger in de MLS’ op.

In de volgende wintertransferperiode vertrok ook Jelle Van Damme van Standard naar Amerika. Bij LA Galaxy speelde hij samen met sterren zoals Ashley Cole, Landon Donovan, Steven Gerrard en Robbie Keane. Ook zijn prestaties bleven niet onopgemerkt, wat hem een plaatsje in het MLS All Star-team van 2016 opleverde.

Ondertussen speelt Van Damme terug in België om dichter bij zijn kinderen te zijn.

Mister USA

De nationale Amerikaanse doelman Ethan Horvath mag dan wel in België spelen, voor het recordaantal matchen van een Amerikaan in de Jupiler Pro League heeft hij nog een tijdje te gaan. Die eer is namelijk weggelegd voor Sacha Kljestan, die tussen 2010 en 2015 op het middenveld van Anderlecht postvatte. Hij speelde ruim 120 matchen in de Jupiler Pro League.

In die periode zorgde Kljestan mee voor drie opeenvolgende titels. Naast zijn dynamische box-to-boxspeelstijl, viel mister USA vooral ook op door zijn opvallende moustache. Dit jaar verdedigt hij de kleuren van Orlando City SC.

Wie vooral bij Mehdi Carcela een onuitwisbare indruk nagelaten heeft, is Chris Mavinga (ex-Genk). De Fransman met Congolese roots speelde in het voorjaar van 2011 negen wedstrijden voor de Limburgse club.

Tijdens de testmatch om de titel op 17 mei 2011 schopte de linksachter Carcela’s gezicht bijna aan flarden. Het leverde de Marokkaanse spelverdeler een gebroken kaak en een gebarsten neus op. Vandaag staat Mavinga genoteerd als een cruciale pilaar in de verdediging van Toronto FC, de huidige club van Laurent Ciman.

Ten slotte speelt ook Yohan Croizet (ex-OH Leuven, -KV Mechelen) in Amerika. De nummer 10 deemsterde op het eind wat weg in België maar blies zijn carrière nieuw leven in. Hij verdeelt het spel van Sporting Kansas City waarmee hij kampioen werd in de Western Conference. Tijdens de strijd om de MLS Cup verloren ze in de play-offs van de latere finalist Portland Timbers.

Nick Vandierendonck

Lees ook

Deel 1: Een spinnenweb aan competitieformules

Deel 2: de usual suspects?

Deel 3: botsen tegen de financiële limieten

Deel 4: wie zijn de vedettes?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier